in

2.000 de români au cerut demisia Guvernului: „Eşti un mincinos, jos Ponta, jos!”

Aproximativ 2.000 de persoane au protestat duminică seară în faţa Guvernului faţa de modificările la Codul penal, cerând demisia premierului Victor Ponta.

În Piaţa Victoriei s-a strigat „Ponta, nu rezişti nici cu mii de securişti”, „Hoţii la puşcărie, fără amnistie!”, „Să vină elicopterul să plece premierul”, „Parlamentul mafiot”, Jos Ponta”, „Jos Iliescu”, „Fugi de tribunal, parlament penal” şi „Eşti un mincinos, jos Ponta, jos!”

Protestatarii s-au îmbrâncit de mai multe ori cu jandarmii, care au folosit în mai multe rânduri gaze lacrimogene. În urma altercaţiilor, două persoane au ajuns la spital, iar altele la secţia de poliţie.

Deputaţii au votat, marţi, 10 decembrie, o serie de modificări la Codul penal, care au stârnit reacţii puternice pe plan intern şi extern. Pe motiv că nu sunt funcţionari publici, parlamentarii au făcut în aşa fel încât să nu mai poată fi anchetaţi de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru o serie de infracţiuni grave cum ar fi abuzul în serviciu, conflictul de interese, primirea de foloase necuvenite, falsul şi uzul de fals, trafic de influenţă şi nici să nu mai poată fi verificaţi de Agenţia Naţională de Integritate pentru incompatibilitate sau conflict de interese.

Preşedintele Traian Băsescu i-a desfiinţat pe aleşii Uniunii Social Liberale după ce aceştia şi-au asigurat imunitatea de fier. Şeful statului a afirmat că majoritatea parlamentară a USL continuă „lovitura de stat” începută şi eşuată în vara lui 2012, adăugând că „dărâmă zece ani de muncă a instituţiilor anticorupţie”.

Băsescu a spus că scoaterea preşedintelui, parlamentarilor, dar şi a aleşilor locali din categoria funcţionarilor publici are ca miză protejarea clientelei politice de justiţie.

De asemenea, Ambasadele Statelor Unite, Olandei, Germaniei şi ambasadorul britanic, Martin Harris, au criticat dur amendamentele aduse la Codul Penal de către deputaţi.

Astfel, Ambasada SUA la Bucureşti a susţinut, într-un comunicat, că modificările aduse Codului penal ar reprezenta „un pas înapoi pentru România” şi acţiunea Parlamentului „este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Mesajul lui Victor Ponta către diaspora: „Cu cât veţi fi mai divizaţi, cu atât mai dificil va fi să vă apăraţi drepturile”

Mihai-Răzvan Ungureanu, desemnat oficial candidat la alegerile prezidențiale din 2014