in

Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR: ”Costurile de creditare la bănci vor continua să scadă”

Costurile de creditare medii pe sistemul bancar pentru împrumuturile noi acordate persoanelor fizice au coborât sub 10% în ultima lună, iar în cazul firmelor sub 8%, a declarat viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, care apreciază că acestea vor scădea în continuare, dacă se menţine stabilitatea.

„Pe termen mediu spre scurt, costurile de finanţare în România, dacă asigurăm în continuare stabilitatea, vor scădea. Costurile de creditare medii pentru împrumuturile noi acordate persoanelor fizice au coborât sub 10% în ultima lună, persoanelor juridice sub 8%, fiind media pe sistemul bancar. Aşteptăm să scadă în continuare”, a afirmat Olteanu la o conferinţă pe teme bancare, citat de Mediafax.

El a dat ca exemplu situaţia Braziliei, unde guvernatorul Mugur Isărescu a avut recent o vizită de lucru, ţara având o rată a inflaţiei de 10% şi o dobândă medie pe piaţă pentru companii de 80%.

În ceea ce priveşte stabilitatea, economia reală a României nu s-a modificat fundamental în ultima perioadă, în opinia lui Olteanu, iar realităţile globale şi oferta de bani globală nu s-au modificat dramatic în acest an. În schimb, s-a modificat percepţia asupra stabilităţii României, dar „nu pe atât pe cât ne-am dori aşa încât creditele să fie atât de ieftine precum sunt în alte ţări”, a spus el.

Viceguvernatorul a arătat că România se împrumută în prezent mai ieftin decât Italia, dar mai are mult până se va împrumuta la fel de ieftin ca Germania. „Suntem prea costisitori din punct de vedere al funcţionării instituţiilor şi avem probleme de productivitate, care trebuie în continuare îmbunătăţită”, a explicat Olteanu.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Iurie Leancă: „Republica Moldova nu este pregătită să se unească cu România, preferă să se integreze în Uniunea Europeană”

147 de misiuni diplomatice vor sărbători Ziua Națională, cu un buget de 221.600 de euro