in

Iurie Leancă: „Republica Moldova nu este pregătită să se unească cu România, preferă să se integreze în Uniunea Europeană”

Republica Moldova nu este pregătită să se unească cu România şi preferă să se integreze în Uniunea Europeană (UE), a declarat vineri premierul moldovean Iurie Leancă, la summitul Parteneriatului Estic, la Vilnius.

„Nu, pentru că ne stabilim sarcini concrete în ceea ce priveşte aderarea Moldovei la UE„, a răspuns Leancă pentru RIA Novosti, citat de Mediafax, atunci când a fost întrebat dacă este posibilă o unire între cele două state.

Republica Moldova a parafat vineri un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană.

„Atunci când vom fi un (stat) membru UE, vom face parte dintr-un spaţiu economic şi comercial comun. Nu vor exista frontiere interne. Acesta este obiectivul pe care-l vizăm”, a mai declarat premierul moldovean.

Această poziţie este opusă celei a României, care doreşte unirea cu Republica Moldova. Preşedintele român Traian Băsescu a declarat la Vilnius că unirea cu Republica Moldova constituie una dintre priorităţile politicii externe a Bucureştiului.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seara, la TVR, că următorul proiect de ţară pentru România este întregirea ţării, menţionând că este convins că dacă în Republica Moldova va exista un curent unionist, atunci România va fi pregătită.

„Un popor, când are ocazia să fie împrenă, nu va renunţa. Nu mizez pe oameni politici, toată acţiunea mea legată de Republica Moldova a fost legată de ideea că poate ne vom uni, ştiu că nu e momentul acum, dar (…) acest lucru se va întâmpla, pentru că sângele apă nu se face„, a spus preşedintele.

Întrebat dacă s-a consultat cu diplomaţia românească, Traian Băsescu a răspus că „cel care trebuie să dea tonul în politica externă sunt eu. Credeţi că domnul Corlăţean nu doreşte unirea cu Republica Moldova?”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

„Relansarea agriculturii din România cu ajutorul Italiei”, forumul economic organizat la Accademia di Romania de CCIRO Italia şi ICEPS

Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR: ”Costurile de creditare la bănci vor continua să scadă”