in

Băsescu l-a enervat din nou pe Sarkozy

Traian Băsescu l-a enervat din nou pe preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy. S-a întâmplat la summitul UE dedicat situaţiei din Libia, în momentul în care Băsescu şi-a exprimat îndoiala cu privire la rebelii care i se opun lui Muammar Gaddafi. Aceasta după ce Franţa a anunţat oficial că îi recunoaşte ca fiind noua putere politică din statul nord-african. Relaţiile reci dintre preşedintele român şi cel francez sunt de notorietate.


Poziţia preşedintelui Traian Băsescu la summitul european de vineri, 11 martie, consacrat situaţiei din Libia, ar fi determinat o ieşire nervoasă din partea preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, ceea ce a făcut-o pe cancelarul german Angela Merkel să intervină şi să facă un apel la calm, relatează EUobserver.

Germania şi Franţa s-au situat pe poziţii divergente la summit în privinţa modului în care blocul european ar trebui să reacţioneze la criza din Libia. În această polemică, România pare să se fi raliat poziţiei germane. „În acest moment, România nu susţine o soluţie militară în Libia. Considerăm că poate fi o eroare politică majoră”, a spus preşedintele Traian Băsescu, la finalul reuniunii extraordinare a Consiliului European. România s-a declarat şi împotriva recunoaşterii Consiliului Naţional de Tranziţie constituit la Bengazi. Franţa, în schimb, s-a grăbit să-i recunoască legitimitatea. „Am considerat că rangul maxim pe care îl poate avea acest consiliu este de interlocutor”, a spus preşedintele Traian Băsescu. El s-a întrebat cât de credibilă poate fi această structură atâta vreme cât în fruntea acestui consiliu se află ministrul justiţiei al lui Gaddafi.

Întrebat dacă România este pregătită să primească refugiaţi din nordul Africii, preşedintele Băsescu a răzpuns zâmbind: „Este o problemă a statelor din Spaţiul Schengen”. O poziţie similară a avut şi premierul bulgar, care, potrivit EUobserver şi presei bulgare, a fost deranjat de presiunile lui Nicolas Sarkozy de a recunoaşte consiliul rebelilor.

„Nu, nu a avut ieşire nervoasă. Cel puţin, nu în Consiliu. A fost un dialog cu Sarkozy. În jurul mesei, şefii de stat îşi spun părerile. Iar punctul de vedere al României a fost categoric. Eu nu am vrut, şi am adus toate argumentele, că România nu poate recunoaşte acea autoritate în stadiul actual, poate avea calitate de interlocutor, cu atât mai mult cu cât acest organism nu reprezintă nicio instituţie din Libia”, a declarat ulterior la TVR preşedintele Băsescu.

Atât România, cât şi Bulgaria sunt supărate din cauza opoziţiei Franţei de a se alătura spaţiului Schengen, reaminteşte EUobserver. Nu este singura discuţie aprinsă dintre şefii de stat român şi francez – la summitul NATO de anul trecut, Băsescu şi Sarkozy au fost surprinşi în timp ce aveau un scurt schimb de replici tăioase.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Sondaj Moressa / Jumătate dintre italieni, îngrijoraţi din cauza imigraţiei

Unità d’Italia/ Birouri şi şcoli închise