in

Corupţia din vămi ne blochează accesul în Schengen

România nu este pregătită să intre în Schengen. Aşa sună mesajul care vine dinspre cancelariile occidentale. Autorităţile de la Bucureşti dau replica şi spun că îndeplinim toate criteriile cerute. Luna această, la întâlnirea dintre miniştrii de interne şi justiţie europeni, vom afla dacă Germania, Franţa, dar şi statele nordice vor susţine aderarea României la spaţiul Schengen.

 

Primul efect al aderării României la spaţiul Schengen este dispariţia punctelor de trecere a froniterei. Astfel, orice român, nu mai opreşte în vamă, ci merge până la destinaţie fără să îi mai fie verificate actele sau bagajele. O astfel de libertate îi sperie însă pe occidentali. „Problemele legate de crima organizată, corupţie şi sistemul judiciar ineficient sunt principalele motive, pentru care mai multe state europene se opun aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen”, scrie New York Times.

Exemplul celor peste 200 de vameşi şi poliţişti de frontieră trimişi în judecată pentru mită, este privit ca un fapt pozitiv, însă insuficient. Ministrul român de interne vede altfel lucrurile.

„Nu e problemă de securitate că îi lasă pe cei cu micul trafic să introducă produse accizabile”, spune Traian Igaş, ministrul de Interne. Ministrul pare să fi uitat faptul că vameşii ar fi primit mită pentru ca ţigările să intre în ţară. Vorbim deci despre un act de corupţie care duce la un viciu de securitate. Autorităţile de la Bucureşti spun că doar decizia politică este cea care mai poate întârzia un acord.

Berlinul nu ne vrea nici parţial

Guvernul de la Berlin are mari îndoieli că România şi Bulgaria vor intra, fie şi doar parţial, în spaţiul Schengen, anul acesta, relatează „Die Welt”. Aderarea parţială, care ar fi însemnat ridicarea controalelor în spaţiul aerian şi la frontierele maritime, menţinând controlul la frontierele terestre, a fost susţinută de unele cancelarii europene după ce Bucureştiului şi Sofiei li s-a refuzat aderarea în luna martie. Germania invocă acum, aşa cum a făcut-o şi în primăvară, lipsa de progrese a României şi Bulgariei în combaterea corupţiei şi reforma Justiţiei. „Sofia şi Bucureştiul încă nu sunt pregătite să adere la Acordul Schengen”, a declarat ministrul german de Interne, Hans- Peter Friedrich. „Suntem reticenţi. Avem în continuare îndoieli privind aderarea celor două, ţinând cont de rapoartele mai degrabă negative asupra celor două ţări”, a completat Jens Teschke, purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Interne.

La ce ne aşteptăm?

La 22 septembrie, Consiliul pentru Justiţie şi Afaceri Interne ar trebui să ia o decizie în privinţa României şi Bulgariei, după o serie de amânări determinate de veto-ul unor state membre – Franţa, Germania şi Olanda. În faţa României se deschid astfel trei posibilităţi.

Scenariul „pozitiv” ar fi o aderare imediată cu spaţiul aerian şi maritim, urmând ca deschiderea spaţiului terestru să fie fixată pentru 2012. şi toate acestea, sub „tutela” ofiţerilor de poliţie din alte state membre. Scenariul „neutru” ar fi deschiderea spaţiului aerian şi maritim, urmând ca la o dată anume din 2012 să fie luată o decizie în privinţa spaţiului terestru. Scenariul cel mai rău ar fi să nu se fixeze un termen pentru decizia legată de spaţiul terestru, România urmând să rămână „agăţată”, pe termen nedefinit, cu un picior în Spaţiul Schengen şi cu unul în afară.

Boc: România va adera la Schengen în 2012

România va adera deplin la spaţiul Schengen în 2012, consideră premierul Emil Boc. România a reuşit să îndeplinească toate condiţiile necesare aderării la spaţiul Schengen, însă trebuie să înlăture orice rezerve din partea partenerilor europeni, a declarat premierul în cadrul Reuniunii anuale a diplomaţiei.

“Ne aşteptăm ca, în funcţie de deciziile la nivel european din luna septembrie, să fie asigurată aderarea deplină a României la Schengen în cursul anului viitor. Este cunoscut faptul că România a îndeplinit condiţiile tehnice pentru accederea în zona Schengen. În egală măsură, trebuie să fim suficient de convingători pentru a contrabalansa ultimele forme de sensibilităţi şi rezerve subiective sau politice care se manifestă încă în rândul unor parteneri europeni”, a spus Boc.

La rândul său, preşedintele Traian Băsescu este convins că România va adera la spaţiul Schengen în acest an, în urma Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), însă a arătat că problema este cât de largă va fi aderarea. Băsescu le-a impus ambasadorilor români un obiectiv important pentru următoarele 12 luni: aderarea deplină a României la zona de liberă circulaţie europeană.

„Oricum, România va deveni stat membru Schengen în acest an. Problema este cât de largă va fi integrarea. Cred că este o prioritate pentru diplomaţia noastră ca JAI-ul din septembrie să dea un calendar precis procesului de aderare”, a afirmat Băsescu.

Şeful statului a subliniat faptul că România îndeplineşte toate condiţiile de aderare la Schengen, însă opoziţia statelor membre faţă de ţara noastră este cauzată doar de motive politice interne ale acestor ţări.

În februarie, preşedintele Băsescu afirma că o aderare „în trepte” „nu ne interesează prioritar” şi declara că „nu avem de ce să ne băgăm sub masă” în faţa partenerilor europeni.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Reţeta succesului: Ramona Bădescu lucrează cu producătorul Madonnei

Borsec, Poiana, Kandia, Gerovital: vezi care sunt cele mai puternice branduri româneşti