in

Corupţie la Guvern. Ministrul Sănătăţii, afaceri cu fonduri europene

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, este acuzat de Agenţia Naţională de Integritate de conflict de interese, infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, precum şi infracţiuni asimilate celor de corupţie, în calitate de fost director al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

Ministrul, care îşi poate pierde postul din cauza acestor acuzaţii, a fost angajat, în acelaşi timp, la Direcţia de Sănătate Publică Iaşi şi în cadrul unui proiect european, de unde ar fi dobândit, împreună cu soţia sa, suma de 191.726 lei (42.400 euro). Ioan Botiş, ministrul al Muncii în perioada Guvernului Boc, a fost nevoit să îşi dea demisia din funcţie anul trecut, după ce ANI a dezvăluit că soţia acestuia era angajată într-un proiect european finanţat de Ministerul Muncii.

Bani frumoşi din fonduri UE

În calitate de Director al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, Vasile Cepoi a participat la luarea unei decizii prin semnarea unui acord de parteneriat, angajând instituţia pe care o conducea la acea dată ca partener în Proiectul „Calitate şi performanţă în sistemul sănătăţii publice din România”, derulat în baza Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Ulterior, Vasile Cepoi, împreună cu soţia sa, au fost angajaţi în cadrul proiectului şi au obţinut venituri de natură salarială. În cadrul proiectului finanţat cu bani europeni, Vasile Cepoi a fost manager de proiect (numit în funcţie la data de 1 septembrie 2010 şi înlocuit din funcţie la 26 octombrie 2010), director de proiect pentru activităţile editoriale şi de cercetare (în perioada 1 decembrie 2010 – 5 decembrie 2011) şi trainer audit calitate (în perioada 1 mai 2011 – 31 august 2011 şi 1 octombrie 2011 – 31 martie 2012).

Se disculpă

„Eu, înainte de a intra în proiect, am consultat legea şi juriştii. Aceştia mi-au spus că nu este conflict de interese, fapt care s-a dovedit prin faptul că organismele care se ocupă de implementarea proiectului nu mi-au sesizat nicio neregulă. Am făcut publice datele privind acest proiect încă din luna februarie, cu toate detaliile aferente”, a spus ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi.

El consideră „neetică” atitudinea ANI de a-l „sancţiona prin ştirbirea imaginii publice” înainte de a se dovedi că suspiciunile celor care l-au reclamat au fost confirmate de către instanţă. „Îmi rezerv dreptul de a acţiona în instanţă ANI pentru afectarea imaginii publice prin nerespectarea principiului neconfidenţialităţii pe care chiar ANI îl invocă în finalul comunicatului de presă. Este hilar. Nu înţeleg pe cine serveşte ANI dând acest comunicat înainte să existe o sentinţă”, a adăugat Vasile Cepoi.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Şofer de tir român, acuzat de “dezastru feroviar”

Mungiu, criticat de biserică: „Filmul ‘După dealuri’ este o ruşine”