in

Cresc pedepsele pentru crime și violuri. Amenzi uriașe pentru apelarea abuzivă a numărului de urgenţă 112

În cadrul ședinței de guvern de marți, premierul a anunțat pachetul de măsuri pentru descurajarea criminalității. Pedepsele vor crește pentru cei condamnați pentru omor calificat, viol și lipsire de libertate. În plus, guvernul va majora de cinci ori amenzile pentru cei care apelează abuziv la numărul unic de urgență. 

“După cum știți, imediat după tragedia de la Caracal, am cerut o analiză amplă a legislației pentru a veni rapid cu modificările necesare, astfel încât să reclădim încrederea cetățenilor în instituții. […] Pentru faptele grave și deosebit de grave: omorul, violul, răpirile, infracțiuni contra libertății și integrității sexuale ale minorilor trebuie aplicate pedepse mai mari”, a spus premierul la începutul ședinței.

În fapt, pedepsele pentru omor calificat vor ajunge la minim 20 de ani, iar pentru viol pedepsele vor fi mai aspre și vor fi cuprinse între 5-12 ani. Pentru forma agravată a acestei infracțiuni, de exemplu dacă victima este un minor, pedeapsa va fi între 7 și 15 ani.

De asemenea, va fi incriminată distinct ca variantă agravată fapta săvârșită prin răpire, ce va fi pedepsită cu închisoare de la 2 la 8 ani. În cazul în care lipsirea de libertate are drept consecință moartea victimei, pedeapsa aplicată va fi de până la 18 ani de închisoare.

“Având în vedere majorarea limitelor de pedeapsă, prin aplicarea regulilor concursului de infracțiuni, se poate ajunge la aplicarea detențiunii pe viață, nu doar pentru omorul calificat”, a mai spus premierul.

Amenzi de cinci ori mai mari petru apelurile false la 112

Vor fi luate măsuri și pentru o mai bună funcționare a sistemului 112. “Aprobăm astăzi un act normativ prin care asigurăm un răspuns cât mai prompt la urgențele cetățenilor prin îmbunătățirea modului de preluare și gestionare a informațiilor de localizare asociate apelurilor prin 112. Astfel, creăm cadrul legal pentru o implementare rapidă a sistemului de tip AML care va permite localizarea mult mai precisă a celor care apelează serviciul național unic pentru apeluri de urgență. Tot pentru o mai bună localizare a persoanei care solicită ajutor, este necesară identificarea apelantului prin asocierea numărului de telefon cu datele celui care folosește numărul de pe care apelează”, a precizat Viorica Dăncilă.

Iar guvernul va mări de cinci ori amenzile pentru cei care îi pun pe polițiști, pompieri sau echipajele medicale pe drumuri.

“Totodată, este nevoie și de o înăsprire a sancțiunilor aplicate pentru cei care apelează în mod abuziv serviciul 112. Astfel de atitudini care generează costuri inutile și, mai grav, pun în pericol viețile celor care au cu adevărat nevoie de ajutor trebuie puternic descurajate”, a spus Dăncilă.

Astfel, amenda maximă pe care o va putea încasa o persoană care apelează abuzic numărul unic de urgență va ajunge de la 1000 de lei la 5000 de lei.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Mihail a murit singur, într-o prăpastie din Italia, pentru 1000 de euro pe lună

Primarul Mihai Chirica, declarații șocante despre românii din diaspora: „Fetele se prostituează, tinerii sunt sclavi”