in

Criză acută de forţă de muncă, angajatorii caută soluţii: «Cum toţi ai noștri au plecat spre vest, ne-am uitat spre est»

România continuă să se confrunte cu o criză acută de forţă de muncă. Numai în 2018 numărul românilor care au plecat să lucreze în străinătate a crescut cu şapte procente. Îngrijorător este că importul de muncitori străini nu a compensat nici măcar 10% din golul rămas.

Doar în 2018, 170.000 de români au decis să-şi construiască viitorul în alte ţări ale Uniunii Europene. Diaspora românească depăşeşte deja patru milioane. Şi sunt doar cei care lucrează cu forme legale, spun experţii. În Italia, continuă să fie una dintre cele mai mari comunităţi.

„Sunt concentraţi în câteva oraşe: Roma, Torino, dar şi la periferie. Pe lângă aceste două-trei milioane de români, mai sunt şi mulţi alţi români, aproape un milion neoficial, care sunt găzduiţi de rude”, spune Giulio Bertola, preşedinte Confindustria Romania, Asociatia Patronala a Antreprenorilor Italieni din România.

Pleacă IT-işti, specialiştii din industria hotelieră, dar şi medicii.

„Medicii români sunt foarte bine pregătiţi, uneori sunt chiar tutori pentru medicii francezi, nemţi, în alte state”, ami spune Bertola. Şi atunci preferă să lucreze peste hotare, unde ştiu că îşi pot face meseria la cele mai înalte standarde.

Pentru România, o soluţie pe termen scurt rămâne importul de forţă de muncă din ţări asiatice.

„Pot să vă spun că, anul trecut, contingentul a fost de 35.000 și continuă să crească. Numai noi în ultimii doi ani, avem peste 2.000 de aplicanţi”, a declarat Tia Touich, reprezentantul unei companii de recrutare.

Însă, importul de forță de muncă nu reuşeşte să acopere nici măcar 10% din necesar, spun specialiştii. De altfel acesta este și motivul pentru care multe companii aleg sa își amane planurile de dezvoltare pentru anii urmatori.

Pentru a-şi menţine afacerea, proprietarul unei terase din Bucureşti a adus zece lucrători din Nepal. Îi formează aici. În România, câştigă peste 500 de euro pe lună. Adică dublu faţă de cât ar fi primit în Nepal. În plus, are cazarea şi masa asigurate, ceea ce îi permite să îşi pună bani deoparte.

”E foarte greu sa găsești oameni și în special tineri, că de fapt în businessul asta majoritatea sunt tineri și ei văd asta ca un job temporar, și atunci implicarea lor e mică spre foarte mică. Cum toţi ai noștri au plecat spre vest, ne-am uitat spre est”, explică patronul terasei.

Peste 30.000 de lucrători din Sri Lanka, Nepal, India şi Bangladesh ar urma să ajungă în România şi în acest an. 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Se caută soluții pentru stabilirea rapidă a pensiei din străinătate: ambasadorul Italiei a fost invitat la Ministerul Muncii

Potenza, au fost găsite rămășițele unui bărbat român dispărut anul trecut, trupul era măcelărit de porcii mistreți