in

Criză de muncitori şi pe şantierele din România. «Am ajuns să angajăm femei»

Patron, caut angajat – este laitmotivul care defineşte cel mai bine piaţa muncii din România în acest moment. Patronii români se plâng de lipsa personalului. Inclusiv în domeniul construcţiilor, care comparativ cu altele, este mult mai bine plătit.

De la dulgheri și fierari betoniști până la ingineri proiectanți, constructorii caută să își mărească echipele de lucru. Inclusiv la stat, în companiile de profil, sunt posturi scoase la concurs, pentru care nu s-a prezentat nimeni, relatează Ştirile Pro TV.

Din universitățile tehnice ies anual aproximativ 1.500 de ingineri, dar deficitul este dublu.

„Nu găsim personal calificat. Dacă nu ai oameni în şantier nu poţi să dezvolţi şantierul”, spune Mihai Nicolae, project manager adjunct la Pasajul Mogoșoaia.

Cea mai mare CRIZĂ de forţă de muncă de după Revoluţie! Patronii de pe litoral sunt disperaţi: «Mulţi îşi încearcă norocul în străinătate»

Lucrarile la Pasajul din Mogoşoaia au început în urmă cu un an şi trei luni. Construcţia ar urma să fie gata la începutul lunii octombrie. În acest moment, pe şantier lucrează aproximativ 45 de oameni, însă constructorul cauta să-şi suplimenteze echipele de lucru cu cel puţin 20-25 de persoane.

În plus, utilajele moderne nu pot fi folosite la acest tip de lucrare, aşa că resursa umană este esenţială. De multe ori, echipele de pe şantier au fost formate inclusiv din femei.

„Am avut câteva femei, au avut aşternerea geotextilului, montarea curelelor la zidurile de pământ armat”, a spus Nicolae.

Deşi salariile în construcţii încep de la 3.000 de lei net, domeniul duce lipsa de forţă de muncă.

Facultăţile de profil scot anual în jur de 1.600 de ingineri constructori, dar sunt şi tineri care se pierd pe drum, pentru că nu fac față.

„Noi avem nevoie de ei astăzi! Ieri dacă se putea. Este greu de crezut că vom mai reuşi să aducem din Vest. Această zonă a specialiştilor cu studii superioare, nu avem soluţie”, spune Cristian Erbașu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii.

Deficitul se ridică undeva la 3.000 de specialişti. Statul român caută, de exemplu, ingineri specializaţi în căi ferate şi poduri. La multe consursuri nu se prezintă nimeni.

Cererea de specialişti în construcţii este uriaşă la nivel european, aşa că mulţi dintre absolvenţi se angajează în străinătate.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Tragedie pe o autostradă din Liguria, român de 27 de ani, izbit în plin de o maşină după ce a alunecat de pe scuter

Român RĂPIT și TORTURAT de o bandă de tineri italieni, la Ostia. „I-am dat o lecție”