in

”Revoluţie a serviciilor consulare”, bani de la buget pentru ca românii să aibă acces la servicii rapide şi de calitate

”Revoluţie a serviciilor consulare”. Printr-un comunicat primit la redacție de la deputatul Valentin Ilie Făgărăşian (Grupul parlamentar al PNL), românii din diaspora sunt anunțați că bugetul pentru anul 2024 are prevăzute alocări pentru modernizarea serviciilor consulare.
Deputatul PNL pentru diaspora, Valentin Făgărăşian, apreciază faptul că Guvernul a prevăzut în bugetul pentru anul viitor finanţări importante pentru digitalizarea serviciilor consulare şi pentru extinderea reţelei de oficii consulare, astfel încât românii din afara frontierelor ţării să aibă acces la servicii rapide şi de calitate.
Legea pe care am reuşit să o duc la capăt, ajutată de prevederile bugetului din anul 2024, vor genera o adevărată revoluţie a serviciilor consulare.”, scrie deputatul Făgărășian în comunicat.
>>> Citiți și: Angajatul din România încasează cel mai mic salariu din UE: ”Migraţia forţei de muncă în străinătate nu se va opri”

”Revoluţie a serviciilor consulare”

Iată comunicatul integral:

”Legea nr. 380/2023, pe care am iniţiat-o pentru a uşura viaţa românilor de peste hotare, are, de la 1 ianuarie, şi finanţarea necesară. Mă bucur enorm că, în temeiul legii pentru care m-am luptat mai bine de un an în Parlament, în bugetul Ministerului Afacerilor Externe au fost prevăzute creditele necesare demarării procesului de modernizare, prin digitalizare, a serviciilor consulare.

De la 1 ianuarie 2024, vor fi demarate procedurile pentru dezvoltarea aplicaţiilor informatice care deservesc atât relaţia între cetăţeni şi statul român, prin simplificarea şi facilitarea accesului la serviciile consulare, cât şi a aplicaţiilor informatice necesare desfăşurării activităţii curente a întregului aparat de lucru.

Astfel, va fi optimizată platforma www.econsulat.ro pentru a fi accesată cu uşurinţă de pe tablete şi telefoane mobile, vor fi simplificate procedurile de programare online, va fi introdusă semnătura electronică pentru efectuarea unor categorii de servicii consulare exclusiv online, precum şi pentru dezvoltarea unei aplicaţii proprii a MAE pentru preluarea şi gestionarea solicitărilor de documente de călătorie, inclusiv a unui modul de lucru privind cartea de identitate electronică.

Eliminată treptat prezentarea fotocopiilor

De asemenea, tot în sensul debirocratizării, va fi eliminată treptat prezentarea fotocopiilor documentelor justificative pentru obţinere serviciilor consulare, se vor simplifica procedurile de obţinere a documentelor din România şi în domeniul redobândirii cetăţeniei române, se va extinde sfera de documente ce pot fi eliberate prin poştă/servicii de curierat şi se vor recunoaşte de către autorităţile române a certificatelor de stare civilă emise de celelalte state membre din UE, fără parcurgerea obligatorie a procedurii de transcriere a acestei categorii de acte de stare civilă în registrele de stare civilă române pentru obţinerea documentelor de călătorie.

Legea pe care am reuşit să o duc la capăt, ajutată de prevederile bugetului din anul 2024, vor genera o adevărată revoluţie a serviciilor consulare.”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 3]

Donald Trump acuză migranții că „otrăvesc sângele Statelor Unite”

Fetiță de origine română, în finala „The Voice Kids”. „I-a făcut pe italieni să plângă” – VIDEO