in

Demiterea l-ar lăsa pe Băsescu fără privilegii

În cazul în care va fi demis la referendum, preşedintele Traian Băsescu va pierde mai mult decât mandatul de preşedinte. Suspendat din funcţie de Parlament pentru încălcarea Constituţiei, Băsescu ar putea rămâne fără privilegiile pe care le-ar avea în mod normal un fost şef de stat român: pază SPP, reşedinţă, indeminizaţie, consilier şi secretar şi autoturism.

O prevedere din legea 406 pe 2001, care asigură foştilor şefi de stat o serie de privilegii pe durata vieţii, precizează că de acestea nu se bucură preşedinţii demişi prin referendum şi nici foştii şefi de stat care au fost condamnaţi definitiv. Prin urmare, dacă Traian Băsescu va fi demis la referendumul din 29 iulie, el ar fi văduvit de privilegiile unui fost şef de stat. Potrivit legii, persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de următoarele drepturi: folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar; o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75 la sută din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu, pază şi protecţie, precum şi folosinţa gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare.

Legea 406 prevede însă că „nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum”.

În momentul de faţă, de prevederile actului normativ beneficiază foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, dar şi Regele Mihai I.

Adio, Vila Lac 3

Dacă va fi demis din funcţie, Băsescu va trebui să spună adio reşedinţei prezidenţiale, Vila Lac 3, acolo unde trebuia să locuiască până în 2014, când îşi termina mandatul de şef de stat.

Nu numai că va părăsi luxoasa vilă de protocol din Cartierul Primăverii, însă Băsescu nu va beneficia, ca alţi foşti şefi de stat, de reşedinţă din partea statului român.

De altfel, întrebat de jurnalişti unde va locui în ipoteza în care va fi demis de votul românilor, Băsescu a indicat apartamentul din strada Mihăileanu: „Avem apartamentul din Mihăileanu, unde-i problema? Celebrul apartament din Mihăileanu”, a adăugat Băsescu.

În valoare de 300.000 de euro, apartamentul din vila din strada Mihăileanu, a fost cumpărat cu 19.000 de dolari de Băsescu, pe vremea când era primar al Capitalei. Deşi Băsescu susţine că toată „afacerea” a fost legală, presa a tratat pe larg acest subiect controversat.

„Plec pe mare”

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, întrebat dacă ar mai putea candida la prezidenţiale, în cazul demiterii sale prin referendum, că „sigur” nu va mai candida vreodată la Preşedinţie şi că îşi doreşte ca până la pensie să mai fie pe puntea de comandă a unei nave.

„Sigur nu voi mai candida vreodată la funcţia de preşedinte al României! Dacă am avut respect pentru mine a fost pentru că nu am minţit niciodată. Poate am fost greşit informat, dar nu am minţit niciodată. De aceea consider că pot să am respect faţă de mine. Al doilea motiv este acela că eu am o meserie. Dacă aţi observat, niciodată nu am rămas cu brevetul de comandant de navă invalid. Mereu am avut grijă ca la 5 ani să-mi fac cursurile, să-mi iau atestările pentru reînnoirea brevetului. Îmi doresc ca, înainte de a atinge vârsta de pensionare, să mai fiu pe puntea de comandă a unei nave. Asta ca să vă lămuresc că nu mai vreau să fiu în politică.”

Ponta: Vila Dante din Primăverii, renovată special pentru Băsescu

Premierul Victor Ponta le-a prezentat jurnaliştilor Vila Dante, din patrimoniul statului român, în care, spunea acesta, ar urma să se mute Traian Băsescu după terminarea mandatului. Ponta a declarat că Băsescu ar fi ordonat lucrări de construcţii în valoare de 1 milion de euro pentru „pregătirea” vilei Dante. Preşedintele suspendat Traian Băsescu nu va beneficia de un imobil precum Vila Dante, deoarece legea prevede că şefii de stat au dreptul la o astfel de locuinţă doar dacă nu sunt demişi, a declarat premierul Victor Ponta.”Dacă este demis, nu va mai beneficia de vilă. Dacă îşi va termina mandatul în mod legal, va beneficia de această locuinţă, dar dacă va fi demis, nu va mai beneficia”, a spus Ponta.

În replică, preşedintele suspendat a declarat că va face o plângere penală împotriva premierului Victor Ponta, care trebuie să plătească pentru afirmaţiile făcute.

Referitor la lucrările de lucrările de renovare la Vila Dante, care se estimează la un milion de euro, Băsescu a spus că nu crede că a fost renovată vreodată. Ba, mai mult, nu a cerut nimănui să-i pregătească o vilă şi, prin urmare, nu există nicio solicitare, nici verbală, nici scrisă. Totuşi, Băsescu a recunoscut că înoată în piscina Vilei Dante, care este gard în gard cu Vila Lac 3, reşedinţa prezidenţială.

Cum a făcut Traian Băsescu avere

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a explicat de unde provine averea familiei sale şi ce sacrificii au trebuit să facă el şi soţia sa pentru a o obţine.

„În familia mea, dacă avem avere, este pentru că am muncit. Noi nu am furat niciodată, noi am muncit. M-am căsătorit în anul patru şi imediat după ce am terminat Academia, în 1976, am plecat pe mare. Puteam să muncesc într-un birou, dar am vrut să plec pentru ca mie şi familiei mele să nu ne lipsească nimic”, a declarat preşedintele suspendat. „Am stabilit cu soţia mea că asta este drumul, că vrem apartament şi maşină fără să ne întrebe nimeni de unde avem bani. Din banii de navigaţie!”, a explicat Traian Băsescu.

Preşedintele suspendat a precizat că, în acea perioadă, şi-a permis mult mai multe decât dacă ar fi stat într-un birou. „Mi-am permis mult mai multe, dar cu anumite sacrificii: mi-am sacrificat tinereţea, am dat puţin din viaţa mea”, a declarat Traian Băsescu.

Ioana Băsescu a făcut un sfert de milion de euro într-un an

Fiica lui Traian Băsescu, Ioana Băsescu, a câştigat în 2010-2011, în plină criză, aproape 250 de mii de euro , din afacerea ei notarială, scrie Jurnalul.ro.

Cariera ei ca notar a început în 2007, când a obţinut puţin peste 5 la examenul de titularizare. Potrivit Jurnalul.ro, cabinetul notarial a avut venituri de aproape 900.000 de lei încă din primul an.

Un an mai târziu, Ioana Băsescu îşi mută cabinetul notarial în complexul rezidenţial Băneasa din Bucureşti, iar veniturile îi cresc cu peste 400 de mii de lei.

Anul trecut, ea a fost notarul agreat la BRD pentru prima casă, an în care veniturile ei au depăşit un milion de lei. Din veniturile obţinute ca notar, fiica preşedintelui şi-a luat casă de peste 500 de mii de euro în Băneasa şi a început să-şi construiască o vilă în Ilfov, în care a investit alte sute de mii de euro .

 

Parlamentul a adoptat, vineri, 6 iulie, hotărârea de suspendare din funcţie a lui Traian Băsescu, cu 256 de voturi „pentru” şi 114 „împotrivă”. Este a doua oară în cei opt ani de când Băsescu a ajuns la Cotroceni când el este suspendat de Parlament.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Strategia secretă adoptată de PNL pentru referendum în diaspora: „Aducem oameni cu avionul”

Tănăsescu (europarlamentar PSD): Diaspora va vota pentru demiterea lui Traian Băsescu