in

Elevi de ZECE, vor să emigreze: «M-am hotărât să plec din România din cauza guvernanţilor»

Iris Roatiș (foto jos), eleva Colegiului Național „Mihai Eminescu”, este singura din județul Satu Mare care a obținut media zece la examenul de Bacalaureat. Și acum vrea să emigreze. Ea a anunțat că a fost admisă la patru universități din Anglia, atât pe baza unor eseuri, cât și a unor recomandări de la cadrele didactice.

„În noiembrie am aplicat la mai multe universități din Anglia și am fost admisă la patru dintre ele, pe baza unui eseu despre mine și a unei recomandări de la un profesor. Media 10 la Bac nu pot să zic că mă ajută pentru admitere, era condiția doar să am peste nouă la matematică și la informatică”, a mai declarat eleva.

Iris a precizat că intenționează să se stabilească definitiv în Marea Britanie și să urmeze o carieră universitară.

„Am decis că pe mai departe voi studia matematica pură la Imperial College Londra, ca mai apoi să rămân în mediul universitar ca și profesor. Da, asta presupune că vreau să mă stabilesc acolo definitiv, să trăiesc în Anglia de acum înainte”, a mai spus ea.

Din cauza guvernanților

Andra Tofan este şefă de promoţie a Colegiului Naţional „Petru Rareş” din Suceava și e singura din județ cu media zece la Bacalaureat. Ea spune ca subiectele din acest an nu au fost „ceva extraordinar de greu, adică imposibil de rezolvat.

Andra vrea să urmeze Dreptul și ar fi vrut să studieze în țară, însă s-a răzgândit din cauza clasei politice și a felului în care e percepută acum în România viitoarea ei meserie.

Tânăra absolventă a Colegiului Naţional „Petru Rareş” a privit examenul de Bacalaureat ca un obstacol pe care a trebuit să-l depăşească. Andra îşi dorea să rămână în ţară pentru a-şi continua studiile, însă s-a răzgândit din cauza guvernanţilor, urmând a pleca la studii în Marea Britanie.

„Până în clasa a XI-a eram decisă să rămân în ţară, să dau la Drept, însă m-am hotărât să plec din România din cauza guvernanţilor. Ceea ce se întâmplă la noi m-a determinat să cred că Dreptul nu mai are aceeaşi imagine, interpretare din partea populaţiei şi mai ales din partea politicienilor”, marturiseste Andra. Drept urmare,  şefa de promoţie  de la „Petru” a decis sa studieze la Queen Mary University of London.

„Voi pleca la facultate în Londra, la Queen Mary University of London şi voi studia Dreptul englez şi Dreptul european, timp de patru ani de zile. Programul meu e foarte atrăgător pentru mine, pentru că are un an de studiu la o universitate parteneră din cadrul Uniunii Europene, deci voi putea să studiez în anul III ori în Germania, ori în Danemarca, ori în Spania, unde voi vrea eu, la momentul respective … nu vreau să regret că nu am mers la universitate în afară şi să las anii să treacă, când aş putea să devin foarte bună pe domeniul meu şi să mă dezvolt pe mine în acei patru ani cu profesori şi într-un cadru mult mai armonios şi mult mai bun pentru mine”, a declarat Andra Tofan.

Pleacă după facultate

Unul dintre cei doi absolvenţi de liceu din Mehedinţi care au obţinut media zece la Bacalaureat este un tânăr care doreşte să lucreze în străinătate, deoarece „în România munca nu e apreciată”. El spune că în ţară sunt foarte multe condiţii care se înrăutăţesc, iar protestele nu dau rezultate. Emilian Mănescu spune că va rămâne să studieze în România, însă intenţionează să plece apoi să muncească în străinătate.

„Voi merge la Politehnică, în Bucureşti. Vreau să devin programator. La început vreau să lucrez în ţară, dar pe viitor o să vreau să merg în străinătate. Nu e apreciată munca în România, sunt foarte multe condiţii care se înrăutăţesc. Am văzut problemele în politică, toate protestele care nu prea au niciun rezultat şi sunt dezamăgit”, a precizat Emilian Mănescu.

Pleacă în Olanda

O absolventă de la Colegiul Național ”Mihai Viteazul” din București care a obținut media 10 la Bacalaureat vrea să studieze în Olanda. ”Nu mi-aș fi închipuit vreodată că voi lua aceste note.  În viitor, mă orientez spre economie, dar în Olanda, la University of Amsterdam”, a spus Iulia Mântu.

O altă absolventă de zece de la „Mihai Viteazul”, Ruxandra Iliescu, se orientează spre Facultatea de Matematică din cadrul Imperial College London.


Rezultatele la Bacalaureat 2018 au fost afişate miercuri, 4 iulie. Rata de promovare (înainte de contestaţii) înregistrată de absolvenţii care au finalizat studiile liceale în promoţia 2017-2018 şi au susţinut probele examenului de Bacalaureat în prima sesiune este de 72,7%. Astfel, rata de promovare, incluzând şi elevii care au provenit din promoţiile anterioare, este de 67,7%, anunţă Ministerul Educaţiei Naţionale.

La nivel naţional au fost 104 medii de 10.

Cei mai mulţi elevi care au trecut BAC-ul sunt în judeţele Brăila (Rată de promovare de 77,13%), Iaşi (80,27%) şi Cluj – (81,14%). Cei mai puţini elevi care au trecut BAC-ul sunt în judeţele Ilfov (34%), Teleorman (47,30%) şi Giurgiu (47,44%).


Teona, nota 10 la Bacalaureat, mama plecată în Italia de 14 ani: ”A plecat pentru a-mi oferi mie un trai mai bun”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Teona, nota 10 la Bacalaureat, mama plecată în Italia de 14 ani: ”A plecat pentru a-mi oferi mie un trai mai bun”

Perle pentru porci sau cum Bacalaureatul din România a devenit o dramă națională