in

Fără IMPOZITARE pentru salariul minim pe economie! În ce domenii se va aplica măsura

Ministerul Economiei vrea să elimine impozitul pe salariul minim pe economie, începând din 2022. În acest moment, din salariul minim brut aproape jumătate din bani se duc la stat, iar angajatul rămâne doar cu 1.400 de lei, adică sub 300 de euro.

Într-o primă etapă scutirea de impozit se va aplica angajaţilor din domeniul ospitalităţii şi din agricultură. Ulterior s-ar extinde la toate domeniile.

Salariul minim brut este stabilit în România prin Hotărâre de Guvern. Un patron este obligat să-i plătească unui angajat fără studii cel puţin 2.300 de lei (470 euro), din care se scad impozitele. Cu alte cuvinte, omul primeşte la sfârşitul lunii doar 1400 de lei (285 euro).

1,4 milioane de români sunt în această situaţie, adică peste 25 la sută dintre toţi angajaţii din ţara noastră.

Potrivit Institului Naţional de Statistică, salariul mediu net, adică bani primiţi în mână de un angajat, este de 3.500 de lei (710 euro). Cele mai mici salarii nete sunt în Horeca şi în Agricultură, respectiv 1.800 şi 2.000. Cel mai mare salariu mediu net este în IT – aproape 9.000 de lei.

Ministrul Economiei anunţă taxe zero pe salariul minim de anul viitor.

Adică brutul minim va ajunge la angajaţi şi nimic la stat. Va fi impozitat doar cuantumul care depăşeşte salariul minin brut, spune ministrul Economiei.

“Dacă depăşeşti salariul minim eşti impozitat numai pe diferenţă. Cineva a luat salariul minim plus un leu este impozitat doar pe un leu, nu este impozitat pe 2300 şi un leu. Am reuşit să includem această măsură pentru anul 2022, într-un sector pilot. Agricultură şi pentru sectorul horeca”, a declarat Claudiu Năsui, ministrul Economiei.

Motivul, angajaţii din horeca şi agricultură au veniturile cele mai mici, dar şi foarte multe salarii plătite la negru. Măsură ar urma să elimine plăţile la negru sau gri şi să scadă evaziunea fiscală, este de părere Ministrul Economiei.

“Este o măsură care ne-ar ajuta. Avem probleme cu angajaţii, salariile sunt mici, nu le putem plăti”, a declarat Daniel Mischie, preşedintele HORA.

Ministrul Economiei spune că vrea să meargă mai departe şi să extindă măsura şi la alte domenii.

Claudiu Năsui susţine că salariaţii vor beneficia în continuare de servicii medicale, iar reforma nu le va afecta pensia. Claudiu Năsui recunoaşte că a dus negocieri dure în coaliţia de guvernare. Surse guvernamentale din PNL spun însă ca măsură anunţată de ministrul Economiei este în continuare privită cu rezerve.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

”Act fără precedent” în istoria relaţiilor dintre Italia și Vatican, dispută pe marginea unei legi împotriva homosexualilor

Student român din Italia, fondator al platformei pentru schimbat BITCOIN: „Vom fi un Coinbase al Europei”