in

Francezii ne ironizează din nou. Baconschi, revoltat: Român nu înseamnă cerşetor

Un actor de origine marocană i-a jignit pe români, în timpul unei emisiuni de radio din Franţa. Jamel Debbouze, care provine şi el dintr-o familie de emigranţi, a propus ca naţionala Franţei să fie condusă de un căpitan român care să cerşească mingea pe teren.

Actorul, umoristul şi producătorul francez de origine marocană Jamel Debbouze a fost invitat de curând la o emisiune a postului de radio Rire et Chansons, cu ocazia lansării unui nou DVD al său, „Tout sur Jamel”. În timpul discuţiilor despre viaţa sa, umoristul este întrerupt de un apel telefonic de la preşedintele francez Nicolas Sarkozy, susţine el. Intrând în joc, prezentatorul emisiunii îl întreabă dacă îl consiliază pe şeful statului francez, cerându-i ca exemplu, o reformă propusă de el.

„Expulzarea romilor este ideea ta?”, îl întreabă moderatorul. „Da”, răspunde Debbouze, „pentru că mă enervează”. „Sunt mulţi români”, continuă el.

„Dar românii sunt buni la fotbal „, vine replica moderatorului. „Da, este adevărat”, îi răspunde umoristul. „Ar trebui să avem un căpitan român în echipa Franţei. îţi imaginezi un căpitan român? Vă rog, daţi-mi mingea (…) pentru copii. Asta va face un român!”, conchide el, referindu-se la cerşetorii romi, tot mai numeroşi în Franţa.

Episodul a atras după sine un val de reacţie din partea românilor, iar Ambasada României la Paris a calificat comentariile drept inacceptabile. Aceasta nu este prima dată când românii sunt ironizaţi în emisiunile satirice din Franţa.

Baconschi reacţionează

Şi Ministerul Afacerilor Externe a reacţionat şi a respins, „cu fermitate”, orice formă de discriminare, stigmatizare colectivă şi xenofobie, precum şi utilizarea de mesaje sau stereotipuri cu caracter discriminatoriu la adresa cetăţenilor români.

„A devenit revoltatoare această identificare persistentă a cetăţenilor români cu fenomenul cerşetoriei şi se cuvine să condamnăm aceste derive de limbaj, înainte ca ele să se transforme într-o ostilitate la adresa comunităţii româneşti din Franţa. Aşa cum aţi putut observa, reacţionăm prompt de fiecare dată când se recurge la o generalizare nejustificată şi la promovarea în media a unor stereotipuri. Cu toate acestea, constat cu regret că presa franceză persistă în asemenea aluzii de factură negativă, în cazul de faţă fiind cu atât mai surprinzător, cu cât acestea îşi au originea în afirmaţiile unui reprezentant al lumii artistice franceze şi internaţionale, cunoscut pentru convingerile sale multiculturale şi de susţinere a drepturilor minorităţilor de orice tip”, a declarat ministrul de Externe, Teodor Baconschi.

MAE consideră că este necesară respectarea limitelor legale privind defăimarea şi incitarea la xenofobie, indiferent de natura şi formatul unei emisiuni.

„Atitudine ostilă la adresa românilor”

Ministerul de Externe menţionează că respinge cu fermitate orice formă de discriminare, stigmatizare colectivă şi xenofobie, precum şi utilizarea de mesaje sau stereotipuri cu caracter discriminatoriu la adresa cetăţenilor români.

„Considerăm că astfel de manifestări nu fac decât să susţină şi să dezvolte o atitudine ostilă la adresa românilor, prin propagarea către publicul larg a unor stereotipuri negative care se răsfrâng asupra unei întregi naţiuni”, adaugă ministerul.

MAE încurajează reprezentanţii mass-media franceze să viziteze România pentru a cunoaşte realităţile din ţara noastră sau să apeleze la mărturii de la conaţionalii lor care trăiesc sau viziteaza ţara noastră.

Românii s-au săturat de stigmatizare

Un grup de români au protestat de curând în Paris împotriva discriminării şi etichetării lor ca delicvenţi. Românii s-au săturat să fie văzuţi ca nişte infractori din cauza naţionalităţii lor. De aceea, după o campanie pe internet de mobilizare, un grup de români stabiliţi în Franţa au protestat paşnic pe esplanada Drepturilor Omului de la Trocadero. Postul de televiziune France 3 a prezentat nemulţumirile protestatarilor.

Una dintre iniţiatoarele protestului, pe nume Cristina, a povestit cum oamenii s-au uitat ciudat la ea la bancă, pe vremea studenţiei, deoarece a dorit să-şi deschidă un cont pentru bursă. Acum ea este arhitect, iar colega ei de apartament este şefă de proiect la o companie franceză. Ele s-au săturat de stigmatizarea cetăţenilor francezi.

Mesajul protestului a fost „Românii sunt ca voi!” şi a vrut să scoată în evidenţă acei români stabiliţi în Franţa care respectă legile şi regulile şi care îşi fac meseria în statul francez.

„Este deja jenant. Vorbim de români cinstiţi care muncesc pe posturi de ingineri, doctori, profesori”, a comentat unul dintre participanţii la protest. La începutul lunii, un grup de români stabiliţi în Franţa au protestat paşnic împotriva discriminării şi etichetării lor ca delicvenţi.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

GALERIE FOTO/ Ziua Naţională Premii de excelenţă la Ancona

VIDEO/ De ce “Zlatan Ţiganul” e satiră iar “Rabinul zgârcit”, insultă