in

Judecătoare de la ÎCCJ, 29 de zile de arest: a pretins 200.000 de euro şpagă

Judecătoarea Maria David va petrece 29 de zile în arest preventiv. Procurorii anticorupţie au reţinut-o, marţi, 28 februarie, pe judecătoarea de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care ar fi pretins 200.000 de euro de la o persoană pentru a interveni pe lângă foştii săi colegi de la Curtea de Apel Ploieşti să admită o contestaţie pentru anularea unei condamnări. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) fac cercetări pentru două infracţiuni de trafic de influenţă. David a fost judecător în Târgovişte, apoi a promovat la Curtea de Apel Ploieşti, iar din 2009 era magistrat la instanţa supremă.

Judecătoarea Maria David a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, instanţa supremă admiţând cererea procurorilor anticorupţie în dosarul în care aceasta este acuzată de trafic de influenţă. Procurorii anticorupţie au reţinut-o pe judecătoarea Maria David, după ce ar fi pretins 200.000 de euro de la o persoană pentru a interveni pe lângă foştii săi colegi de la Curtea de Apel Ploieşti, pentru a fi anulată o condamnare.

Decizia de arestare preventivă a judecătoarei Maria David, de la Secţia Civilă a instanţei supreme, a fost contestată pe loc de avocatul acesteia, dosarul urmând să se judece la completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

I s-a făcut rău la tribunal

Înainte de pronunţarea deciziei, judecătoarea Maria David a fost dusă la o ambulanţă care a venit la instanţa supremă pentru a-i acorda îngrijiri medicale. Ambulanţa a fost solicitată la instanţa supremă întrucât judecătoarea a acuzat tulburări de ritm cardiac.

Judecătoarei Maria David i s-a făcut rău la instanţa supremă în timpul judecării cererii procurorilor de arestare preventivă a acesteia pentru trafic de influenţă.

Avocatul Mariei David a declarat, la finalul şedinţei de judecată, că nu ar exista nicio probă directă împotriva judecătoarei, ci dimpotrivă există o înregistrare audio-video din care rezultă că magistratului i se oferă o sumă de bani, dar aceasta refuză.

Maria David a fost judecător în Târgovişte, apoi a promovat la Curtea de Apel Ploieşti, iar din 2009 era magistrat la instanţa supremă.

Denunţată la DNA

Potrivit DNA, în perioada noiembrie – decembrie 2009, judecătoarea Maria David a pretins şi primit de la un denunţător, în trei tranşe, prin intermediar, suma de 200.000 euro. În schimbul banilor, Maria David a promis că va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea unui dosar al Curţii de Apel Ploieşti, astfel încât aceştia să admită o contestaţie în anulare, să desfiinţeze hotărârea iniţială de condamnare a denunţătorului şi să pronunţe o hotărâre de achitare a acestuia. Iniţial, denunţătorul fusese condamnat la pedeapsa de trei ani închisoare cu executare pentru săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală.

La data de 10 decembrie 2009, Curtea de Apel Ploieşti a admis în principiu contestaţia în anulare formulată în dosarul respectiv şi a dispus suspendarea deciziei iniţiale de condamnare pronunţată de aceeaşi instanţă, până la soluţionarea pe fond a contestaţiei în anulare. În luna ianuarie, Maria David i-ar fi promis aceluiaşi denunţător că, în schimbul unor sume de bani pe care i le va preciza ulterior, va interveni pe lângă judecătorii de la Curtea de Apel Ploieşti, astfel încât aceştia să pronunţe o soluţie favorabilă acestuia într-un dosar având ca obiect recursul declarat de acesta împotriva unei sentinţe penale prin care Judecătoria Târgovişte îi respinsese o cerere de revizuire. Cererea de revizuire fusese formulată împotriva aceleiaşi decizii penale prin care denunţătorul fusese condamnat la pedeapsa de trei ani închisoare cu executare pentru săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală. În perioada ianuarie-februarie 2012, Maria David a primit de la denunţător, în mod repetat, suma totală de 4.000 euro şi 3.800 lei.

În 21 februarie, Maria David i-a mai pretins denunţătorului 110.000 de euro, spunându-i că îi va remite judecătorilor pentru a rezolva favorabil doar „prima etapă”, respectiv admiterea recursului, admiterea cererii de revizuire şi rejudecarea acesteia, urmând ca pentru etapa a doua, constând în anularea hotărârii prin care a fost condamnat, să-i dea o altă sumă de bani al cărei cuantum i-l va preciza.

La termenul din 27 februarie, Curtea de Apel Ploieşti a respins ca nefondat recursul declarat de denunţător împotriva sentinţei penale pronunţată de Judecătoria Târgovişte.

Potrivit unor surse judiciare, denunţătorul în acest caz este omul de afaceri din Dâmboviţa Petre Blanda.

Judecătoarea Maria David, suspendată de CSM

Consiliul Superior al Magistraturii a dispus, joi, 1 martie, suspendarea Mariei David din funcţia de judecător la Secţia Civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în urma punerii în mişcare a acţiunii penale împotriva sa de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru trafic de influenţă.

„În şedinţa din data de 1 martie 2012, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, în temeiul prevederilor art. 62 lit. a din Legea nr. 303/2004, republicată cu modificările şi completările ulterioare, a decis suspendarea din funcţia de judecător a doamnei Maria David, din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Civilă, ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale împotriva sa de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Structura Centrală pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă”, se arată într-un comunicat de presă al CSM.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Banda de pe pista ciclabilă

Românca Mica Ertegun a donat peste 30 de milioane de euro Universităţii Oxford