in

Românca Mica Ertegun a donat peste 30 de milioane de euro Universităţii Oxford

Mica Ertegun, născută Ioana Maria Banu, este o americană de origine română, provenită dintr-o familie de aristocraţi nevoiţi să părăsească ţara după venirea comuniştilor la putere. Românca trăieşte de mai bine de 60 de ani pe continentul nord-american şi a fost căsătorită cu producătorul de muzică Ahmet Ertegun, considerat unul dintre cei mai prolifici din industrie, fiind cel care i-a descoperit, printre alţii, pe Led Zeppelin, The Rolling Stones, Eric Clapton şi Phil Collins. Ertegun a murit în 2006, în urma unei leziuni la creier.

Miercuri, 29 februarie, Universitatea Oxford a anunţat bursele Mica şi Ahmet Ertegun, donaţiile filantroapei care şi-a făcut o carieră în design interior depăşind 30 de milioane de euro. Românca şi-a descoperit în pasiunea pentru design-ul interior şi a deschis o companie numită MAC II, iar astăzi creaţiile sale sunt recunoscute în toate lumea.

Trupa Led Zeppelin, alături de Mica Ertegun

La un an de la moartea lui Ahmet, în 2007, trupa Led Zeppelin s-a reunit, pentru prima dată în 27 de ani şi a susţinut un concert în memoria sa, pe Arena O2 din Londra. Ertegun i-a descoperit pe cei de la Led Zeppelin în 1968, pe vremea când susţineau concerte în cluburi, cântând pentru 300 de oameni. Zece ani mai târziu, albumele trupei se vânduseră în peste 300 de milioane de copii. În cinstea producătorului care le-a adus celebritatea, cei de la Led Zeppelin au decis să doneze banii din vânzările de bilete, circa 1,8 milioane de euro, soţiei lui Ertgun pentru ca ea să-i investească într-un fond pentru educaţie care să poarte numele fostului producător.

Concert în scopuri caritabile

O parte dintre acei bani au fost donaţi colegiului la care a studiat Mica, iar restul au mers către Universitatea Oxford. În total, Mica a donat universităţii peste 31 de milioane de euro. Banii vor finanţa un program de burse pentru ştiinţele umaniste. În fiecare an, 15 studenţi din toată lumea vor avea ocazia să studieze la prestigioasa universitate, urmând ca numărul acestora să ajungă la 35 în anii următori. „Avem deja peste 1.000 de aplicanţi”, le-a spus Ertegun jurnaliştilor britanici. „Vă puteţi imagina? Ahmet era turc. Eu sunt româncă. Cred că interacţiunea cu oameni cât mai diferiţi ne ajută să ajungem mai departe în viaţă”, crede românca. „Mi-aş dori să aduc la Oxford cât mai mulţi oameni din afara Angliei. M-aş bucura să vină oameni din Afganistan, Orientul Mijlociu – musulmani, creştini, oameni de toate crezurile şi rasele”, le-a mărturisit ea jurnaliştilor de la “The Telegraph”.

“Ce era să fac cu banii, să-mi cumpăr diamante?”

Mica spune că nu ştie ce altceva ar fi putut face cu averea acumulată în timp. „Noi am dus-o foarte foarte bine. Ne-am răsfăţat. Nu am copii. Ce altceva era să fac cu banii – să-mi cumpăr diamante? Mulţi oameni donează bani unor spitale, dar pentru mine este mai interesant să investesc în educaţie”, a precizat ea. „Pentru Ahmet, dar şi pentru mine, una dintre cele mai mari plăceri ale vieţii a fost să studiem istoria, muzica, limbile străine, literatura şi arheologia. Nu am vizitat Oxford-ul niciodată în perioada în care Ahmet era încă în viaţă, însă când am venit aici pentru prima dată, mi s-a părut absolut magic. Bineînţeles, New-York-ul are banii, dar Oxford-ul are cultura”, şi-a argumentat ea decizia.

Provine dintr-o familie de aristocraţi persecutaţi de comunişti

Tatăl filantroapei, George Banu, a fost medic şi apropiat al familiei regale din România. În 1947, după venirea comuniştilor la putere, Banu a fost închis. La insistenţele sale şi pentru a-şi putea scoate familia din ţară, Mica s-a căsătorit la 16 ani cu un boier pe nume Ştefan Greciani, în vârstă de 31 de ani. „Ruşii ne-au pus la dispoziţie două trenuri. Regele Mihai era într-un tren, iar mătuşile sale în cel de-al doilea. Noi ne aflam în cel de-al doilea tren. Trecerea graniţei către Albania a fost cel mai frumos moment al vieţii mele”, îşi aminteşte ea. Familia Banu a reuşit să ajungă în Elveţia, iar de acolo s-au mutat la Paris, unde Mica a fost, pentru o scurtă perioadă de timp, fotomodel Dior. Ulterior au decis să traverseze oceanul. S-au stabilit în Canada unde familia a cumpărat o fermă pe malul Lacului Ontario, cu ajutorul unui împrumut de la un prieten.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Judecătoare de la ÎCCJ, 29 de zile de arest: a pretins 200.000 de euro şpagă

VIDEO/ Toto Cutugno a leşinat după concertul de la Bucureşi