in

La Repubblica: România are cea mai ieftină benzină din Europa. Italia, cea mai scumpă

Cea mai scumpă benzină din Europa se găseşte în Italia, iar cea mai ieftină în România, potrivit cotidianului La Reppublica.

Preţul carburantului din peninsulă, de 1,870 euro/litru, este cu 27,4 eurocenţi mai mare decât media europeană, de 1,596 euro/litru. La motorină, Italia se află pe locul al treilea în Europa, după Regatul Unit şi Suedia.

În cazul acestui carburant, media europeană este de 1,49 euro/litru, în timp ce în Italia, un litru de motorină costă 1,75 euro.

Potrivit La Repubblica, preţurile sunt atât de ridicate în Italia din cauza accizelor prea mari.

La polul opus, cea mai ieftină benzină se vinde în România, unde un litru costă 1,33 euro.

Însă, chiar dacă în România se comercializează benzina la cel mai mic preţ din Uniunea Europeană, costul ei este cel mai greu de suportat.

Pentru un român care câştigă salariul mediu pe economie (420 de euro/lună), 50 de litri de benzină reprezintă aproape 16% din salariu. Pentru un italian, în schimb, 50 de litri cumpăraţi la preţul mediu înseamnă doar 4,24% din salariul mediu net (2.205 euro/lună).

În ţările mai dezvoltate costul benzinei se resimte mult mai puţin în buzunarele posesorilor de autoturisme. În Polonia, un plin cu 50 de litri de benzină se ridică la 8% din salariul mediu net, în Spania la 4%, iar în Luxemburg (statul cu cel mai ridicat nivel de trai din Uniunea Europeană), la sub 2%.

În România, preţul benzinei a crescut cu peste 4 procente de la începutul anului, în timp ce în UE preţul mediu a scăzut cu 2 procente. Tot în această perioadă, preţul motorinei a crescut la noi cu 3 procente, în timp ce preţul mediu european a stagnat.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Monument vandalizat la Verona: „Andri te iubesc”

“Forza Italia”- model pentru “Forţa Civică” a lui M. R. Ungureanu