in

Migraţia medicilor lasă spitalele pustii

Sistemul sanitar românesc este la un pas de colaps. Sănătatea nu are bani suficienţi, iar cadrele medicale continuă să plece să muncească în străinătate. Potrivit site-ului tjobs, numai în acest an, aproximativ 16.500 de medici şi asistente au semnat un contract de muncă peste hotare. Numărul celor plecaţi este de două ori mai mare faţă de perioada similară a anului trecut, când doar 8.100 au ales un job în afara ţării.

Salariile mici şi condiţiile precare din sistemul medical românesc fac ca numărul medicilor care aleg să lucreze în străinătate să crească constant. Cadrele medicale ocupă locul doi într-un top al românilor care au obţinut un număr mare de joburi în străinătate, potrivit unei statistici realizate de specialiştii site-ului de recrutare Tjobs.

Astfel, peste 26.300 de persoane au plecat la muncă în străinătate în sectorul hotelier şi turism şi un număr de 16.530 de cadre medicale au semnat contracte de muncă în afara ţării în 2011.

Medicii români sunt foarte căutaţi şi bine remuneraţi în străinătate. Medicii seniori, cei mai căutaţi de clinicile din străinătate, pot obţine salarii ce ajung şi la 14.000 de euro pe lună, în timp ce asistenţii medicali pot câştiga până la 2.300 de euro lunar.

În România, potrivit INS, salariul mediu net în sectorul medical ajunge la 1.200 de lei, mai puţin de 300 de euro.

În primele luni ale acestui an, peste 120.000 de români au obţinut un contract de muncă în străinătate.

Peste 71.000 de persoane au plecat la muncă în afara ţării prin intermediul agenţiilor de recrutare şi peste 52.000 prin ANOFM.

Potrivit ANOFM, un număr de 51.294 de persoane au obţinut un contract de muncă în străinătate prin aplicarea prevederilor acordurilor bilaterale privind circulaţia forţei de muncă dintre România şi alte state.

În acelaşi timp, în 2011 un număr de 437 de persoane au plecat la muncă în străinătate prin reţeaua EURES.

„Ne uităm ca proştii cum ne pleacă medicii”

Un studiu arată că dacă România nu face nimic pentru a-şi ţine medicii în ţară, dacă migraţia şi numărul de pensionari se vor menţine la ritmul ultimilor doi ani, în următorii 11 ani, ţara noastră va rămâne fără medici. Europarlamentarul PDL Cristian Preda şi-a exprimat de curând dezamăgirea că autorităţile române nu iau nicio măsură pentru a stopa exodul medicilor. „Sunt absolut şocat cum stăm şi ne uităm ca proştii, sunt mâniat cum ne uităm ca proştii cum ne pleacă cu zecile, cu sutele, medicii din ţară. Sunt oraşe întregi în Alsacia – am chiar prieteni care au mers în oraşe de 14.000- 15.000 de locuitori – sunt deja 14-15 medici români – un medic român la 1000 de francezi. Aceeaşi francezi care ne înjurau pentru romi şi pentru alte mizerii cheamă medici români”, şi-a exprimat nemulţumirea Preda faţă de sistemul de sănătate.

Migraţia medicilor, un fenomen

Din 2007, peste 10.000 de doctori au ales sâ lucreze în Occident, iar 400 depun lunar cereri la Ministerul Sănătăţii. Vor să plece spre ţări unde să-şi facă meseria cu plăcere şi să fie recompensaţi pe măsură.

Un cuplu de tineri medici din Arad a plecat din ţară în urmă cu un an. Cei doi s-au angajat la secţia de urgenţă a unui spital de lângă Madrid, iar cu banii câştigaţi în opt luni şi-au cumparat maşină, un teren şi fac economii ca să-şi construiască o casă. Nu mai vor să se întoarcă într-un sistem de sănătate care pe cei ca ei, şi nu numai, îi umileşte în fiecare zi.

Amândoi îşi amintesc de sărăcia din spitalele româneşti. Nu aveau medicamente, aparatura ţi nici motivaţie. În Spania au găsit o altă lume. În ţară, împreună câştigau 20 de milioane de lei, iar anii de după facultate au fost pentru ei o adevărată luptă pentru supravieţuire.

Abundenţa de materiale sanitare, curăţenia, oamenii din jur, colegii şi mediul în care muncesc acum i-au făcut să renunţe definitiv la România. Încă nu s-au obişnuit cu noul statut, noul venit şi noua viaţă. Sunt mulţumiţi că în sfârşit simt că meseria lor este respectată şi plătită. În Spania, un medic specialist ajunge să câştige până la 10.000 de euro, de 20 de ori mai mult decât un român. De aceea migraţia medicilor spre occident a devenit un fenomen.

Suntem ţara cu cei mai puţini medici pe cap de locuitor: doi medici la o mie de locuitori – ne întrece doar Albania şi Bosnia Herţegovina.

„Nu au cum să trăiască cu asemenea salarii”

Exodul oamenilor în halate albe şi chiar a infirmierelor a atins cote maxime, concurenţa fiind foarte mare pe posturile puse la bătaie de spitalele din străinătate. „Nu au cum să trăiască cu asemenea salarii – atrage atenţia un lider sindical. La unele unităţi nu se mai dau nici tichete, salariile sunt ciuntite şi în aceste condiţii profesioniştii pleacă în alte ţări”.

Ţările spre care au migrat specialiştii români

Anestezişti – Belgia, Fraţa şi Germania

Chirurgi – Germania, Marea Britanie, Spania şi Franţa

Medici de familie – Marea Britanie şi Franţa

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Senatorul Viorel Badea, în vizită la Roma: “Am discutat cu românii despre votul prin corespondenţă”

Un italian scrie versuri în limba română: “M-am îndrăgostit de limba voastră”