in

Militarizarea României, șapte organizații îi cer președintelui Iohannis să nu accepte premier o persoană cu profil militar

ActiveWatch și alte șase organizații civice i-au transmis miercuri președintelui Klaus Iohannis o scrisoare în care îi solicită să nu accepte pentru funcția de premier o persoană cu profil militar.

ActiveWacth, Miliția Spirituală, CeRe, CIVICA, Centrul pentru Inovare Publică, PATRIR și Rise OUT – membre ale Coaliția TamTam: ONG-uri pentru Cetățean – îi solicită președintelui Klaus Iohannis să nu nominalizeze persoane cu profil militar pentru funcția de premier.

”Considerăm că în această perioadă este necesară consolidarea încrederii între administrație și cetățeni, iar o astfel de propunere nu credem că va contribui la această nevoie. 

Demisia domnului Ludovic Orban din funcția de prim-ministru aduce o nouă criză politică, suprapusă crizelor de sănătate publica și economică.

Din fericire, alegerile recent încheiate vor conduce la rezolvarea crizei politice prin instalarea unui nou Parlament și a unui nou Guvern.

În acest context, am constatat cu neplăcută surpriză preferința fermă pe care o arătați pentru instalarea în fruntea Guvernului a unor politicieni proveniți din zona de securitate națională.

L-ați numit, fără nicio explicație, pe Nicolae Ciucă în funcția de premier interimar.

Nicolae Ciucă a fost general activ până anul trecut, trecând în rezervă doar pentru a respecta, formal, standardele NATO care cer ca ministrul apărării să fie un civil.

La loc de frunte pe lista scurtă a potențialilor nominalizați pentru a conduce viitorul Guvern, alături de Nicolae Ciucă, se mai află și Eduard Hellvig, directorul SRI”, se arată în scrisoarea celor șapte organizații.

Acestea reamintesc că, de la debutul pandemiei, Guvernul a numit în mod repetat ofițeri activi sau în rezervă la conducerea unor spitale sau Direcții de Sănătate Publică.

Strategia națională de vaccinare pentru Covid-19 este coordonată de un medic militar.

Fără a pune sub semnul întrebării carierele lui Ciucă și Hellvig și ”cu atât mai puțin a medicilor militari (toți bărbați)”, ”simțim totuși că este nevoie să vă reamintim că România este încă o democrație liberală, un stat civil, și nu unul militar. Forțele armate și serviciile de informații au un rol important, bine definit, cu atât mai mult în perioade de criză. Dar ele sunt și trebuie să rămână sub control civil. Or, în formulele agreate de dvs. instituțiile civile intră sub influența armatei și a serviciilor secrete”, avertizează organizațiile civice.

”Societatea românească parcurge o perioadă în care are nevoie de pace socială și de o relație bazată pe încredere și respect între cetățeni și guvernanți.

Numirea unui prim-ministru cu profil militar anunță un recul al raporturilor autorităților cu cetățeanul.

Simbolic, mentalitatea moștenită din comunism menține cetățeanul într-o poziție inferioară autorității publice, în timp ce societatea civilă din România face de trei decenii efortul să pună oamenii „puterii” în serviciul cetățeanului.

Ca să ilustrăm cu fapte foarte evidente, reamintim că cele mai vizibile vicii de funcționare a succesivelor guvernări – inclusiv a celei actuale – au fost legate de lipsa transparenței decizionale.

Nouă ne este limpede că ultima preocupare a unui fost general de armată sau a unui fost director de servicii secrete va fi transparența propriei activități.

Un prim-ministru militar nu ne va ajuta să ne simțim parteneri în actul de guvernare, ci simpli guvernați care trebuie să respecte fără să comenteze reguli impuse care au fost formulate fără nici o consultare publică”, se mai arată în scrisoare.

De altfel, și Dan Barna s-a exprimat împotriva numirii unui premier militar.

Întrebat ce părere are despre posibila desemnare a lui Nicolae Ciucă în funcția de premier al noului Guvern, Dan Barna a spus, la Digi24, că nu crede că soluția militară este cea mai bună.

„Aștept să avem consultările la Cotroceni și în urma acestor consultări vom vedea și care va fi poziția noastră. Ca principiu, suntem o țară europeană, nu neapărat soluția militară este cea mai bună, dar hai să avem acestei consultări și vedem apoi despre ce discutăm”, a spus Barna, citat de Mediafax.

Nicolae Ciucă a fost numit premier interimar, după demisia lui Ludovic Orban. Potrivit informațiilor din presa română, Iohannis are intenția de a-l numi pe Nicolae Ciucă premier în următorul guvern al României.

Nicolae Ciucă este un militar de carieră şi a fost prezent la numeroase misiuni militare în afara ţării, precum Irak, Afganistan sau Bosnia. 

Ciucă a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (sau Scorpionii Roşii) pe care l-a condus în Afganistan şi apoi în Irak. Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele româneşti au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima batalie la care soldaţii români au fost combatanţi activi după al doilea război mondial.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Românul care și-a omorât nevasta cu zece lovituri de cuțit s-a confesat: el voia să se întoarcă în România, soția a refuzat

Fotbalist român care a jucat în Turcia: „M-au făcut de atâtea ori țigan…”