in

Muncim mult şi degeaba. Un profesor este plătit cu 2,09 euro/oră

România s-a clasat din nou pe primul loc în rândul ţărilor din Uniunea Europeană după numărul mediu de ore pe care un angajat îl petrece la muncă. Însă orele de lucru nu se reflectă şi în remuneraţii, având în vedere că un român câştigă în medie un salariu brut de 518 euro pe lună, în timp ce un luxemburghez primeşte aproape 3.200 de euro.

Angajaţii din România continuă să muncească cel mai mult dintre toţi europenii, după numărul de ore petrecute la serviciu în cursul unei săptămâni, însă salariul mediu de la noi este mult sub cel din Finlanda, ţara unde se munceşte cel mai puţin.

Românii au muncit în medie 41,2 ore în cursul anului 2012, fiind situaţi pe primul loc în clasamentul angajaţilor cu cel mai lung program de lucru din Europa, potrivit celui mai recent raport Eurofound.

Pe următoarele locuri se clasează Luxemburg (41,1 ore), Marea Britanie (40,8 ore) şi Germania (40,5 ore), Croaţia, Cipru (ambele cu 40,4 ore) şi Bulgaria (40,2 ore). La polul opus se află Finlanda (37,6 ore), muncitorii de acolo lucrând cu 3,6 ore mai puţin decât romanii pe săptămână şi cu 4,5 săptămâni mai puţin într-un an.

Aceasta ţară este urmată de Franţa (37,9 ore), Italia (38), Belgia (38,2), Norvegia (38,3) şi Irlanda (38,3).

Încurajaţi de Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că pe piaţa muncii din ţară se regăseşte un paradox: se munceşte mult, dar cu productivitate foarte scăzută. „Pentru România se constată că avem o productivitate a muncii foarte scăzută. Ştiţi, suntem într-un paradox: când cineva măsoară orele de muncă ale unui român, constată că muncim foarte mult; când priveşte la productivitate, constată că avem aproape cea mai scăzută productivitate din Uniunea Europeană”, a afirmat Băsescu.

El a subliniat că românii trebuie să înţeleagă faptul că trebuie să fie mai productivi la locul de muncă.

Un profesor este plătit cu 2,09 euro pe oră

Un profesor din România câştigă pe lună cât un cadru didactic din Luxemburg în 4 ore. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) cere Guvernului să adopte o lege de salarizare a personalului din învăţământ, arătând că salariul mediu orar din sistem este de 9,3 lei net (2,09 euro), ceea ce înseamnă că un profesor câştigă într-o lună cât un cadru didactic din Luxemburg în patru ore.

Cel mai mare tarif orar pentru profesorii de şcoala generală este în Luxemburg, respectiv 85 de euro, urmat de Danemarca – 57 de euro, Germania – 54 de euro şi Anglia – 48 de euro.

„În România, salariul mediu orar din sistemul de educaţie este de 13 lei brut (2,92 euro) şi 9,3 lei net (2,09 euro). Un profesor debutant câştigă 7,08 lei pe ora brut (1,59 euro), iar un profesor cu gradul I şi o vechime de 25 de ani câştigă 14 lei pe oră brut (3,14 euro) şi 9,73 lei net (2,18 euro)”, susţin reprezentanţii FSLI.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Poliţistă municipală din Roma, trimisă în judecată: a bătut o româncă

Face politică, dar nu a luat BAC-ul nici la 29 de ani: “Am fost o proastă”