in

«Pasagerii pot aştepta zeci de minute pe Otopeni». Recomandări pentru românii care se întorc în ţară

Pasagerii care au paşaportul digital au la dispoziţie culoare verzi, culoare speciale pe aeroportul Otopeni, astfel încât timpii de aşteptare pentru aceştia, după aterizare, se reduc considerabil, spune directorul general al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), Cosmin Peşteşan.

În schimb, pasagerii neimunizaţi pot aştepta până la 40 de minute în anumite intervale de vârf. Recomandarea autorităţilor este ca persoanele vaccinate să aibă paşaportul verde, iar cele nevaccinate să se prezinte cu formularele necesare completate.

„Creându-se aceste culoare, timpul de aşteptare la intrarea în ţară se reduce foarte mult pentru cei care au aceste certificate digitale. Cei care nu le au sau nu sunt vaccinaţi rămân în aceeaşi paradigmă: stau la coadă, completează formulare, aşteaptă decizia medicului DSP, după care intră în frontieră.

Haos pe aeroportul Otopeni. Persoanele nevaccinate stau la cozi infernale la intrarea în ţară

Timpul de aşteptare pentru cei care intră în ţară şi nu au certificatul digital pentru formalităţi – în anumite intervale de vârf am avut şi 4-5 aeronave în acelaşi timp – se ridică uneori şi la 40 de minute, pentru că foarte multă lume care nu foloseşte acel certificat nu ştie nici de formularul DSP, deşi companiile aeriene le transmit când fac check-in-ul.

Ei vin fără formular, stau la coadă, se întorc, completează, deci e un mic haos. Ar putea scurta, asta a fost şi încurajarea noastră şi recomandarea: să avem certificat cei vaccinaţi, cei care nu au certificat să vină cu formularele completate”, a explicat Peşteşan, conform Adevărul.

Fiecare ţară cu regulile ei

La rândul său, purtătorul de cuvânt al CNAB, Valentin Iordache, este de părere că principala problemă a traficului în ultimele luni de zile este faptul că fiecare ţară a avut alte cerinţe la intrarea pe teritoriul acesteia.  

„Pentru fiecare ţară în parte trebuie să ne interesăm foarte bine când plecăm acolo, mai ales dacă luăm cu noi şi copiii. De exemplu, în unele ţări este suficient să ai acest certificat digital. În altele nu este suficient, trebuie să ai şi un test rapid sau un test PCR. Sunt ţări care cer şi test PCR şi test rapid, deci la fiecare dintre ele trebuie să verificăm foarte atent ce ni se cere, cu atât mai mult cu cât în unele ţări copiii sunt scutiţi, dar vârsta de la care copiii sunt scutiţi de aceste teste diferă.

De asemenea, la întoarcerea în ţară, ştim că se modifică permanent listele galbene, listele roşii şi asta înseamnă că o ţară care azi este pe o listă mâine poate fi pe cealaltă, aşa că recomandarea fermă din partea noastră este să avem certificatul digital european, pentru că acesta este recunoscut la intrarea în ţară şi ne permite accesul pe fluxul rapid, pe fluxul verde, chiar dacă venim dintr-o ţară roşie.

Bineînţeles, el trebuie să menţioneze faptul că suntem vaccinaţi, respectiv că îndeplinim toate condiţiile necesare să intrăm în ţară; nu este suficient să ai un certificat digital dacă, de exemplu, vii dintr-o ţară roşie şi nu ai şi vaccinul, pentru că oricum trebuie să intri în carantină”, a precizat Iordache.  

În opinia sa, călătoriile cu avionul în această perioadă de pandemie sunt destul de complicate, deoarece nici măcar la nivelul Uniunii Europene nu este un sistem unitar în privinţa formalităţilor şi regulilor care se impun celor care vor să călătorească.  

„Recomandarea noastră este ca pasagerii să vină la aeroport cu 3 ore înainte, pentru a fi siguri că nu au nicio problemă pentru a se îmbarca la timp în avion. De asemenea, să manifeste răbdare şi să urmeze sfaturile pe care le primesc de la personalul aeroportului”, a arătat purtătorul de cuvânt al CNAB.  

Totodată, Iordache a atras atenţia asupra faptului că pentru multe ţări nu se mai poate face check-in online, iar acest lucru duce la aglomeraţie la ghişeele de check-in.  

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]

Sicilia, 16 mafioți importanți arestați astăzi, obligau comercianții să plătească chiar dacă activitatea era închisă în pandemie

murit moderna

Şoc într-un orăşel din Italia. A fost găsită moartă în casă, la câteva ore după ce s-a vaccinat cu Moderna. Avea doar 49 de ani