in

Paştele a adus lumină pe feţele a milioane de români

Credincioşii din întreaga lume au sărbătorit Învierea Mântuitorului. Cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii i-a găsit pe români cu masa plină de cozonaci, ouă roşii, pască şi alte bunătăţi tradiţionale. Totuşi, efectele crizei au fost simţite chiar şi în zi de sărbătoare. Sâmbătă seară, creştinii au mers şi au luat Lumină. La Patriarhia Română slujba a fost oficiată de Patriarhul Daniel, care a oferit credincioşilor Lumina Sfântă adusă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

 

Mii de credincioşi au participat la slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală, unde la miezul nopţii Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit clerului şi credincioşilor Lumina Sfântă adusă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

În România, lumina a fost adusă de o delegaţie a Patriarhiei condusă de PS Varsanufie Prahoveanul cu un avion special, care a aterizat pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”.

Lumina Sfântă este considerată un miracol al Ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an, la Ierusalim, în timpul Vecerniei Mari. Între 12.30 şi 14.30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care atins în primele minute, nu arde. Cel care împarte lumina credincioşilor este patriarhul Ierusalimului. Sfântul Mormânt este inspectat din Vinerea Mare, după prohod, de către poliţişti civili care nu sunt creştini: un arab, un turc şi un reprezentant al Statului Israel, ca să se asigure că nu există nicio sursă de foc. Şi cei care pătrund în încăpere sunt verificaţi. După terminarea slujbei, patriarhul rămâne doar într-un stihar alb şi se îndreaptă spre Sfântul Mormânt. Cei prezenţi în Biserică spun că au observat o lumină ca un fulger care se împrăştie în bucăţi.

Pe litoral, credincioşii au luat Lumina Sfântă chiar de pe plajă. Două altare au fost amenajate şi în acest an, unul la Constanţa şi celălalt la Mangalia. Mii de localnici si turişti au participat la slujbă. Plaja Modern din Constanţa a fost arhiplină. Peste cincii mii de oameni au fost şi au luat lumina sfântă. Enoriaşi din întreaga Dobroge, dar şi turişti s-au rugat şi au cântat, odată cu preoţii, Troparul Paştilor. Constănţenii şi turiştii au avut parte şi de un concert de cântece religioase.

Peste tot în ţară, bisericile au fost pline. La Iaşi, enoriaşii s-au îmbulzit şi şi- au dat coate să ia lumină. La fel s-au îngrămădit la sfânta lumină şi credincioşii din Reşiţa, în timp ce Piaţa Sfatului din Braşov a fost ne1ncăpătoare. La Cluj-Napoca, temperaturile au coborît pînă aproape de 0 grade. Chiar şi aşa, în piaţa Avram Iancu au ieşit mii de clujeni. La fel şi-n celelalte oraşe din Transilvania.

Paşte departe de casă

Românii din Italia şi Spania au sărbătorit Paştele cu gândul acasă. La Roma, Madrid şi în toate parohiile româneşti, vestea învierii Mântuitorului a răsunat atât în româneşte, cât şi în limba ţării de adopţie. Piaţa Columb, din centrul Madridului, s-a umplut de români veniţi să ia lumina sfântă a învierii. Liturghia a fost celebrată de prea-sfinţitul Timotei, episcopul Bisericii Ortodoxe Române pentru Spania şi Portugalia. Slujba de înviere de la Madrid a avut invitaţi de seamă: Regele Mihai şi membrii familiei regale. La finalul slujbei, regele le-a adresat celor prezenţi tradiţionala urare de Paşte.

Episcopul Timotei a anunţat că, în curând, va fi pusă piatra de temelie a catedralei ortodoxe din Madrid. Preţul construcţiei este evaluat la 5 milioane de euro iar pentru acoperirea sa este necesar şi sprijinul comunităţii româneşti.

Românii din Italia au primit şi ei lumina sfântă. În scrisoarea sa pastorală, episcopul românilor ortodocşi din Italia, prea-sfinţitul Siluan, a reamintit că Paştele poate fi prilejul unui nou început pentru cei ce doresc să-şi schimbe viaţa.

Unde au petrecut românii

Aproximativ 100.000 de români au preferat să petreacă Paştele departe de casă. Destinatiile favorite au fost Bulgaria şi zonele montane ale României. Potrivit lui Daniel Vasilescu, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), doar jumătate dintre cei care au preferat să plece de acasă sunt turişti în adevărat sens al cuvântului.

Reprezentantul FPTR a precizat că 50.000 de români au petrecut Paştele la rude sau în difrite vile particulare, restul turişti în străinătate. Printre destinaţiile preferate de români s-au numărat Bulgaria şi Grecia, potrivit lui Traian Bădulescu, consultant Travel Adisor Media.

„Bulgaria şi Grecia rămân şi în 2011 cele mai importante destinaţii externe şi este normal, pentru că sunt ţări ortodoxe, în care se ajunge uşor, iar tarifele sunt accesibile”, spune acesta.

Astfel, între 7.000 şi 8.000 de turişti din România au sărbătorit în ţara de la sud de Dunăre şi aproximativ 5.000 în Grecia. Cel mult o mie de persoane au ales ţări ca Israel, Turcia, Cipru, Malta şi Egipt, dar şi diferite oraşe europene.

În România, pensiunile rurale conduc clasamentul. Românii care au dorit un Paşte rural s-au îndreptat către pensiunile din Rucăr-Bran, Maramureş şi Bucovina. De exemplu, la Poiana Braşov, un pachet de două nopţi la un hotel de 3 stele cu mic dejun inclus a costat de la 79 euro/persoană. Turiştii au primit dejun festiv în ziua de Paşte, iar copiii au avut parte de o petrecere surpriză cu cadouri.

Salvarea, asaltată

Românii au uitat să fie cumpătaţi în perioada sărbătorilor de Paşti. Carnea de miel, cozonacul şi pasca tradiţională au creat din nou probleme celor care au consumat în exces. Alcoolul s-a numărat, de asemenea, printre principalele cauze pentru care oamenii au avut nevoie de asistenţa medicilor. Medicii de la serviciile de ambulanţă din toată ţara abia au făcut faţă solicitărilor. Cele mai multe cazuri au fost colici biliare şi abdominale, precum şi oameni căzuţi în stradă din cauza excesului de alcool.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Proces pentru o “badantă” acuzată că şi-a bătut bătrâna

Discotecă românească la Rimini / Gabriel Poştă: „Nu avem concurenţă”