in

PNL schimbă patru miniştri. Klaus Iohannis devine vicepremier şi ministru de Interne în Guvernul Ponta

Ziua remanierii în Guvernul Uniunii Social Liberale, format din PSD şi PNL. Conducerea liberală a stabilit astăzi echipa guvernamentală care va prelua portofoliile Internelor, Economiei, Finanţelor şi Sănătăţii. În fruntea lor a fost desemnat Klaus Iohannis, drept vicepremier, care va prelua şi mandatul de la Interne.

Astfel, primarul Sibiului ar urma să coordoneze activitatea celorlalţi miniştri liberali. Iohannis, care este la al patrulea mandat consecutiv de primar al Sibiului şi nu doreşte să renunţe la Primărie. Soluţia în acest caz ar fi ca Iohannis să se autosuspende de la Primărie pentru perioada în care va fi în Guvern.

Șefia MAI a devenit vacantă după ce Radu Stroe a demisionat în luna ianuarie, în urma accidentului aviatic din Munții Apuseni, soldat cu doi morţi. De asemenea, funcţia de vicepremier repartizată PNL în Guvernul USL rămăsese neocupată, după ce liberalul Daniel Chiţoiu, care ocupase şi portofoliul Finanţelor, şi-a dat demisia din ambele funcţii.

Tot astăzi, conducerea PNL i-a retras sprijinul politic ministrului Economiei, Andrei Gerea, acesta urmând să fie înlocuit cu Teodor Atanasiu, fost ministru al Apărării în Cabinetul Tăriceanu. De asemenea, actualul ministru al Sănătăţii Eugen Nicolaescu, va prelua ministerul Finanţelor, urmând ca locul său la Sănătate să fie luat de şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi.

Această remaniere reprezintă o premieră în Guvernul USL, din mai 2012, de la învestirea primului guvern Ponta şi până în prezent neexistând nicio astfel de decizie politică majoră.

Toate schimbările făcute de Antonescu au drept scop recucerirea influenţei sale în Guvern şi un mai bun control al miniştrilor liberali pe care îi scăpase din mână în ultima vreme. Semnificativ este faptul că astăzi liderul PNL şi-a anunţat colegii în şedinţa de partid că „este timpul să intrăm la guvernare”. Aceasta confirmă strategia lui Crin de înlocuire a miniştrilor „deviaţionişti”, care începuseră să joace alături de PSD şi de Victor Ponta şi să ignore conducerea partidului care i-a pus în funcţii.

Cine este Klaus Iohannis

Klaus Iohannis este primarul municipiului Sibiu din anul 2000, acum fiind la al patrulea mandat, ales pe listele Forumului Democrat al Germanilor din România (FDRG). Din februarie 2013, Iohannis s-a înscris în PNL şi, la scurt timp, a fost ales prim-vicepreşedinte al partidului.

Klaus Iohannis a fost propus pentru funcţia de prim-ministru şi în octombrie 2009 de către alianţa PSD-PNL-UDMR, după căderea guvernului condus de Emil Boc. Născut în iunie 1959, Klaus Iohannis este cetăţean român de etnie germană, fiind la bază profesor de fizică.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Declaraţie bombă a ministrului Cristian David: «Ne pregătim să introducem VOTUL ELECTRONIC în diaspora”

Zidar român de 56 de ani, găsit mort sub o schelă: Nu e accident de muncă