Menu
in

Primul guvern fără UDMR

Din 1996 şi până în 2012 nu a existat niciun guvern din care să nu facă parte Uniunea Democrată Maghiară din România, cea mai mare forţă politică a ungurilor din ţara noastră. Aceştia au reuşit să apere interesele comunităţii maghiare, primind ministere prin coaliţiile făcute cu toate partidele de pe scena politică românească. De data aceasta, însă, după alegerile parlamentare din 9 decembrie, pe fondul obţinerii majorităţii covârşitoare a USL, liderii Crin Antonescu şi Victor Ponta au decis ca UDMR să nu facă parte din Executiv.

În privinţa UDMR, co-preşedinţii USL au avut, încă de la început, poziţii diferite, Ponta anunţând că vrea Uniunea la guvernare, Antonescu spunând că nu vede necesitatea. La rândul său, într-o postare pe blog, Dan Voiculescu spunea că „UDMR ar trebui să treacă în Opoziţie, alături de partenerii săi din PDL”.

Negocieri PSD-PNL

Victor Ponta a încercat să bată palma cu UDMR pentru o guvernare comună, însă s-a lovit de opoziţia lui Crin Antonescu şi a lui Daniel Constantin (PC). La negocierile care au avut loc la Palatul Parlamentului, liderul PNL s-a opus categoric, ameninţând chiar cu dezbinarea Uniunii Social Liberale. „Din punct de vedere al PNL s-a luat o decizie în Biroul Politic Central că nu dorim ca UDMR să participe la guvernare”, a declarat vicepreşedintele liberal Daniel Chiţoiu. Nici în PSD cooptarea UDMR la guvernare nu întrunea unanimitate. Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, anunţa că subiectul este „unul foarte fierbinte”, în condiţiile în care există foarte multe reacţii negative de la cetăţeni împotriva cooptării reprezentanţilor maghiari la guvernare. Drept urmare, după mai multe dezbateri, USL a decis că UDMR nu va face parte din guvern.

Maghiarii, în opoziţie

UDMR nu va face parte din Guvern, a declarat premierul Victor Ponta la finalul întâlnirii dintre USL şi UDMR. De aceea, liderul formaţiunii, Kelemen Hunor, a declarat că formaţiunea politică pe care o conduce va vota împotriva învestirii noului Cabinet Ponta, Kelemen arătând, totodată, că este pentru prima dată când ceea ce s-a stabilit a fost întors în discuţii după câteva zile. „Vom intra în Opoziţie, o opoziţie constructivă şi pe parcursul lunilor şi anilor care urmează vom dialoga, vom analiza toate proiectele care privesc educaţia, cultura, modificarea Constituţiei, modificarea regiunilor de dezvoltare, va fi un dialog pe temele şi subiectele care privesc în mod direct pe maghiarii din România. Atâta pot să vă spun în acest moment. Au fost discuţii, zic eu, importante, dar nu am putut să trecem peste decizia luată de PNL”, a spus Kelemen Hunor.

Formaţiunea ungurilor, 16 ani în Executiv

Numai în primii ani de la înfiinţare maghiarii nu au făcut parte din niciun guver, în următorii 16 ani urmând a fi o regulă în a fi prezenţi în Executiv. în anii 1996-2000 UDMR a făcut parte din guvernul CDR, apoi, între 2000- 2004 a susţinut guvernarea PSD+PUR fără să fie prezent în coaliţie. între 2004-2008 a fost la guvernare, iniţial împreună cu Alianţa D.A., apoi, după trecerea PD-L în opoziţie, a rămas în coaliţie cu PNL. în urma alegerilor legislative din 2008 a trecut în opoziţie alături de PNL. După demiterea Guvernului Boc 1 (PDL-PSD), în octombrie 2009, UDMR a intrat la guvernare alături de PDL şi UNPR, formând Guvernul Boc 2. Uniunea a primit câteva ministere: al culturii, sănătăţii şi mediului în Guvernul Ungureanu, iar în urma demiterii prin moţiune a acestui Executiv, coaliţia dintre PDL şi UDMR s-a desfiinţat iar maghiarii au treacut în opoziţie.

În decembrie 1989, după căderea regimului comunist condus de Nicolae Ceauşescu, a fost înfiinţată Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) pentru a reprezenta interesele comunităţii maghiare.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version