in

„Indignaţii” nu au ocupat Bucureştiul. Fenomen global, ignorat în România

În timp ce în marile oraşe ale lumii populaţia indignată a ieşit în stradă pentru a protesta faţă de măsurile de austeritate luate de guverne şi dominaţia băncilor, fenomenul Occupy Wall Street nu a avut acelaşi succes în Bucureşti. Doar 50 de „indignaţi” s-au strâns în Piaţa Unirii, semn că apetenţa românilor pentru mitinguri este extrem de scăzută. Mişcarea de protest, născută în SUA, a scos în stradă, în aceeaşi zi, mii de cetăţeni din 820 oraşe din toată lumea, indignaţi de calitatea vieţii lor.

Românii au fost chemaţi la protest prin intermediul reţelelor de socializare, sâmbătă, la ora 10.00, în Piaţa Unirii. Aici urma ca sute de persoane să participe la acţiunea „Occupy Bucharest” şi să se alăture mişcării de protest globale care a avut loc în zeci de ţări din întreaga lume, împotriva celor care se fac vinovaţi de criza economică în ochii oamenilor de rând. În schimb, la locul de întâlnire a ajuns un grup restrâns de tineri care au înfipt în gardul viu cartoane cu citate şi expresii celebre.

„Este timpul să ne reunim cu toţii şi să manifestăm paşnic. Puterile lumii muncesc doar pentru propriile beneficii, ignorând dorinţele majorităţii. Această situaţie intolerabilă trebuie să înceteze. Pe 15 octombrie, ne întâlnim în stradă pentru a iniţia schimbarea globală pe care o dorim. Vom demonstra paşnic, vom discuta şi ne vom organiza până vom obţine ceea ce ne dorim. A venit timpul să ne unim. A venit timpul ca ei să asculte„, aşa a sunat îndemnul la protest.

Intenţia protestului era aceea de a susţine mişcarea „Occupy Wall Street”, aşa cum s-au numit protestele din Statele Unite ale Americii. Americanii au strigat împotriva măsurilor de austeritate precum: confiscării ipotecilor imobiliare sau rata mare a şomajului, dar şi împotriva fondurilor de salvare a multor companii şi instituţii financiare americane, aprobate în urmă cu trei ani.Totuşi, protestul de la Bucureşti s-a dovedit a fi o simplă întâlnire a unor oameni care au ales să protesteze paşnic, decorând o jumătate de trotuar din parcul din Piaţa Unirii cu zeci de cartoane. Comparativ cu acţiunile celor de pe Wall Street, după care zeci de persoane au ajuns în arestul Poliţiei, protestul bucureştenilor poate trece neobservat, foarte uşor.

Americanii au ocupat străzile

Fără succes în Bucureşti, Mişcarea „Occupy Wall Street” s-a extins sâmbătă, 15 octombrie, în numeroase oraşe din lume, unde au avut loc proteste de amploare. 5.000 de americani au ocupat New York-ul din parcul Zucotti până în Times Square. „Am decis să particip la protest pentru că e vorba de viitorul meu, viaţa generaţiilor care vin după mine este de asemenea în joc”, a spus Palmer Linnea Paton, de 23 de ani, studentă la Universitatea din New York, citată de occupywallst.org. În acest timp, alţi 5.000 de oameni se aflau în faţa primăriei din Los Angeles şi alţi 2.000 mărşăluiau în Pittsburgh.

Europenii au ieşit în stradă

Mişcarea a pus stăpânire sâmbătă, 15 octombrie, şi pe Europa. Zecii de mii de spanioli de toate vârstele, de la copii la pensionari, s-au strâns în piaţa Puerta del Sol din Madrid. În Portugalia, 20.000 de manifestanţi au mărşăluit la Lisabona şi tot atâţia la Oporto. Aproape 4.000 de protestari s- au strâns şi în faţa Parlamentului din Atena, dar şi în Salonic.

La Londra, cei 3.000 de manifestanţi care au ieşit în stradă au încercat să ajungă la sediul Bursei, dar forţele de ordine s-au opus, iar manifestările s- au soldat cu ciocniri violente între poliţişti şi câţiva dintre activiştii prezenţi la protest. 500 de londonezi au rămas toată noaptea în faţa catedralei Saint Paul.

„Beneficiile sistemului financiar se duc către o mână de corporaţii în detrimentul oamenilor obişnuiţi. Aceiaşi oameni care sunt responsabili pentru recesiune au în continuare parte de bonusuri financiare uriaşe. Este nedrept şi nedemocratic”, a declarat Van Spyro Leemnen, un tânăr de 27 de ani.

Incidente la Roma

La Roma, zeci de mii de persoane s-au strâns în apropiere de Colosseum, însă militanţi îmbrăcaţi în negru, cu cagule pe faţă, au început să arunce cu obiecte spre proprietăţile oamenilor. Mai multe maşini şi coşuri de gunoi au fost incendiate, bănci şi magazine au fost atacate, iar vitrinele au fost sparte. Cel puţin 70 de persoane, dintre care 30 de ofiţeri de poliţie, au fost rănite. Pagubele ajung la aproape două milioane de euro, spun autorităţile.

„Occupy Wall Street” este o mişcare de proteste care a început pe 17 septembrie 2011 în Piaţa Libertăţii, în Districtul Financiar din Manhattan şi luptă împotriva controlului pe care îl deţin băncile şi corporaţiile asupra statului şi a rolului major pe care acestea l-au avut în colapsul economic. Mişcarea „Occupy” este inspirată din răscoalele populare care au izbucnit în ultimele luni în Egipt, Tunisia, Spania, Grecia, Italia şi Regatul Unit. „Vrem să facem cunoscut modul în 1% din cei mai bogaţi oameni ai lumii scriu regulile inegale ale economiei globale care afectează restul de 99%”, se arată în comunicatele Mişcării de protest.
Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

FOTO/ Banda de români, specializată în jafuri cu “vitrine sparte”

Silviu Bian (ANOFM) către românii din străinătate: România „dispune de 12.000 de locuri de muncă vacante”