in

REFERENDUM 2012: BEC a anunţat rezultatele finale

Biroul Electoral Central a dat publicităţii, miercuri, rezultatele finale de la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Astfel, potrivit BEC, 46,24% (8.459.053 de alegători) din românii înscrişi pe listele electorale s-au prezentat la vot duminică, până la ora 23:00. Numărul voturilor valabil exprimate DA – 87,52% (7.403.836 voturi), NU – 11,15% (943.375 voturi). Voturi nule înregistrate – 1,32% (111.842 voturi).

„Procesul verbal a fost semnat de membrii BEC în această dimineaţă. Urmează ca, în scurt timp, să fie trimis către Curtea Constituţională unde se va încheia un proces verbal de predare-primire”, a declarat Gabriela Bogasiu, preşedintele BEC.

Având în vedere că cvorumul de participare de 50% +1 din totalitatea cetăţenilor cu drept de vot nu a fost atins, după legea referendumului, Traian Băsescu se poate întoarce la Palatul Cotroceni. Decizia stă în mâinile judecătorilor de la Curtea Constitutţională.

„Guvernul României va respecta decizia Curţii Constituţionale” privind referendumul, a subliniat premierul Victor Ponta.

Rezultatele îi decid cariera lui Crin Antonescu

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a fost întrebat, marţi, dacă îşi menţine decizia de a demisiona dacă Traian Băsescu nu va fi demis la referendum, el răspunzând că decizia sa este luată, este fermă, şi va fi anunţată la momentul potrivit, după finalizarea referendumului.

„Eu am proprietatrea vorbelor mele şi am de 20 de ani, de când fac politică, proprietatea, înţelesul şi responsabilitatea declaraţiilor mele. Decizia mea este luată, este una fermă, este una în conformitate cu toate principiile pe care am făcut şi fac politică, şi va fi anunţată în momentul potrivit”, a spus Antonescu.

El nu a dorit să facă alte comentarii pe acest subiect, precizând că acesta este singurul răspuns, şi a adăugat că, la Cotroceni, în această calitate de preşedinte interimar, nu doreşte să discute nici despre politicianul Crin Antonescu, nici despre PNL şi nici despre altceva.

Antonescu a subliniat că vorbeşte în calitate de preşedinte interimar al României şi că astfel de discuţii au rost şi sens în finalul oficial al acestui referendum.

USL caută soluţii pentru validarea referendumului

Juriştii USL lucrează la un document prin care se va explica Curţii Constituţionale (CCR) a României că referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu trebuie validat. Baza de calcul penttru realizarea cvorumului ar trebui corectată, crede premierul Victor Ponta, care a spus că în România există doar 18 milioane de cetăţeni, dintre care 15 milioane au drept de vot şi că acest lucru va fi transmis de Parlament către CCR. După cifrele înaintate de USL, judecătorii ar trebui să valideze referendumul şi să îl demită pe Traian Băsescu.

PSD a cerut Institutului Naţional de Statistică, un număr provizoriu al populaţiei stabile din România. Dan Şova a prezentat cifra de 19.042.936 populaţie stabilă pe teritoriul României, un total de 20.254.866 de cetăţeni cu tot cei din afara ţării. Din această populaţie, 3.726.895 din acest număr sunt minori, iar populaţia majoră este de 16 527 971 persoane cu drept de vot. Astfel, prezenţa la vot trebuia să fie de 8.263.985.

Folosirea datelor de la recensământ este însă extrem de discutabilă, în primul rând pentru că, aşa cum recunosc chiar liderii USL, cifrele sunt parţiale. În al doilea rând, ele trebuie corelate cu datele de la Evidenţa Populaţiei de la Ministerul de Interne. Şi, în al treilea rând, este vorba despre schimbarea regulii în timpul jocului.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Mort la locul de muncă: a doua zi urma să plece în concediu în România

Lavinia Năstase: „Nereguli la vot în Sicilia”