in

România, fruntaşă în topul îmbolnăvirilor cu TBC în UE: 4 decese pe zi

În România, 77 de persoane se îmbolnăvesc zilnic de tuberculoză şi patru decedează din cauza acestei boli. În fiecare an, 1.300 de pacienţi dezvoltă o formă a bolii rezistentă la medicamente care au fost eficiente de 10 ani, relatează adevarul.ro.

Deşi răspândirea tuberculozei este în scădere în regiunea europeană, numărul cel mai mare de cazuri din Uniunea Europeană se găseşte în România.

Statisticile arată că în ultimii ani, cazurile de pacienţi diagnosticaţi au scăzut şi în România, însă Vasile Cepoi, fostul ministru al Sănătăţii, a spus că numărul cazurilor este, de fapt mai mare, însă acestea nu sunt descoperite.

„Suntem preocupaţi să identificăm toate cazurile de tuberculoză multidrog rezistentă şi să asigurăm accesul pacienţilor la tratament. Am dezvoltat, împreună cu reţeaua anti-tuberculoză, un program care să răspundă acestor deziderate. Dorim să asigurăm un tratament eficient pentru toţi pacienţii diagnosticaţi, care să nu cunoască discontinuităţi datorate unor impedimente administrative, iar evoluţia pacientului să fie urmărită pe toată durata acestuia astfel încât să poată fi rapid surprinsă o evoluţie nefavorabilă ce ar impune modificarea atitudinii terapeutice”, a declarat, Vasile Cepoi, cu ocazia lansării Planului Naţional de Prevenire şi Management al Tuberculozei Multidrog-Rezistente în România.

Documentul prevede că, până în 2015, cel puţin 80 la sută din cazurile estimate vor fi diagnosticate şi tratate cu o rată de succes de 75 la sută. Planul va fi implementat cu un buget de 23 milioane euro pe parcursul a patru ani.

Tuberculoza multidrog rezistentă apare când tratamentul cu antibiotice este întrerupt înainte ca nivelul medicamentelor din corp să distrugă în totalitate bacteriile.

Motivele întreruperii tratamentului sunt diverse: medici care prescriu tratament inadecvat, pacienţi care nu urmează tot tratamentul, medicamente insuficiente sau prea scumpe.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Drept la replica / Gina Dumitriu: „Articolul nu s-a incadrat in argumentul initial”

Un român va fi naşul băieţelului Shakirei