in

România, în pragul unui eşec: aderarea la Schengen, amânată din nou

Decizia politică privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen ar putea fi amânată dincolo de martie 2013, potrivit unor surse diplomatice de la Bruxelles, citate de presa din Bulgaria.

Aderarea României la Schengen pare să se tot amâne la nesfârşit. Miniştrii de Interne din cadrul UE se vor întâlni în primul consiliu sub preşedinţie irlandeză la 7 martie, când ar urma să fie discutate şi candidaturile României şi Bulgariei la Schengen. Dar acest lucru s-ar putea schimba, din cauza opoziţiei puternice din partea Olandei şi a altor ţări, a declarat postul de radio naţional din Bulgaria, citând surse de la Comisia Europeană.

Potrivit informaţiilor, de această dată România este responsabilă de o eventuală nouă amânare, deoarece ea va fi determinată de situaţia complicată din punct de vedere politic din ţară, afirmă site-ul Novinite.com. Presa bulgară a comentat recent că extinderea Schengen nu pare să se numere printre priorităţile preşedinţiei irlandeze a UE. Subiectul nu a fost menţionat deloc în cadrul conferinţei de presă de luni, 7 ianuarie, de la Bruxelles, la care Irlanda şi-a prezentat priorităţile pentru primele şase luni ale anului 2013 când va deţine preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene.

Aderarea României şi Bulgariei la spaţiu Schengen a fost un obiectiv ratat în anii 2011 şi 2012. Pe 4 decembrie anul trecut, ministrul român de externe Titus Corlăţean a declarat că diplomaţia de la Bucureşti îşi menţine obiectivul ca în luna martie (2013 – n.r.) să fie adoptată o decizie favorabilă pentru admiterea în Schengen, în două etape, aminteşte Agerpres. „Noi ne menţinem obiectivul ca în luna martie să fie adoptată o decizie favorabilă pentru admiterea în spaţiul Schengen, în cele două trepte. Prima treaptă în martie şi, ulterior, până la sfârşitul anului, cea de a doua treaptă”, a declarat ministrul.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Dacă Italia dispare, 20% dintre români rămân fără venituri – afirmă ambasadorul Mario Cospito

I-a dat unei bătrâne un pumn în faţă pentru 50 de euro VIDEO