in

Românii se sinucid pe capete primăvara. Zeci de oameni şi-au pus capăt zilelor în ultima perioadă

Zeci de oameni din toată ţara şi-au încheiat socotelile cu viaţa în ultima vreme. Psihiatrii atrag atenţia şi spun că aceasta este cea mai periculoasă perioadă din an în care depresivii ajung să recurgă la gesturi extreme.

Vineri, 27 martie, o studentă de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Cluj s-a aruncat de la etajul patru al unui bloc, după ce la începutul lunii martie o prietenă a făcut acelaşi gest. Un bărbat de 39 de ani din judeţul Olt şi-a spânzurat, sâmbătă, 28 martie, cele două fetiţe, apoi s-a sinucis.

Ultimul incident de această natură a avut loc chiar aseară, când directorul unui poligon din Bucureşti a fost împuşcat de un cursant, clientul respectiv luându-şi şi el viaţa. Acestea sunt doar câteva exemple dintr-un lung şir lung de ştiri despre sinucideri relatate în presă de la în cursul lunii martie.

„În luna martie a existat o creştere a numărului de sinucideri, fapt pe care l-am aflat şi eu din presă”, a declarat pentru „Adevărul” Doina Cosman, şefa Clinicii Psihiatrie III, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj. Profesoara universitară de psihiatrie şi sănătate mintală precizează că deşi nu sunt disponibile încă informaţii oficiale din 2015, există mai multe studii care relevă că în fiecare an, începând din luna martie numărul de sinucideri creşte comparativ cu lunile de iarnă.

„Anotimpul sinucigaşilor”

Medicul Doina Cosman a realizat un studiu privind sezonalitatea pe 1.000 de sinucideri înregistrate în judeţul Cluj. “Concluzia studiului a fost că cele mai multe cazuri suicidale s-au înregistrat între echinocţiul de primăvară şi solstiţiul de vară”, susţine medicul. Informaţiile sunt confirmate şi de datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică care arată că în 2013, numărul sinuciderilor înregistrate primăvara a fost cu 20% mai mare, faţă de cel înregistrat iarna. Astfel, în lunile de iarnă (decembrie, ianuarie şi februarie) s-au înregistrat 510 cazuri de sinucideri, în timp ce în lunile de primăvară (martie, aprilie, mai) s-au înregistrat 629 de cazuri de sinucideri.

De asemenea, într-un raport al Institutului Naţional de Medicină Legală (IML) „Mina Minovici” referitor la anul 2011 se arată că începând din luna martie numărul cazurilor de suicid creşte până în luna august, toamna şi iarna numărul de persoane care îşi iau viaţa fiind mai mic. Într-un studiu din 2003, acelaşi Institut raporta un număr maxim de sinucideri în lunile aprilie, mai, iunie şi iulie.

Rata sinuciderilor din România depăşeşte media UE

Suicidul în România se situează peste media europeană la grupele de vârstă cele mai predispuse, adică adolescenţii de 15 – 19 ani şi adulţii cu vârste între 50 şi 54 de ani, conform unui studiu Eurostat prezentat în 2014. În România, sinuciderea în rândul tinerilor cu vârste între 15 şi 19 ani înregistrează o rată de 6,3 decese la 100.000 de locuitori, comparativ cu media europeană de 4,6. În cazul grupei de vârstă 50 – 54 de ani, România are o rată de 22 de sinucideri la 100.000 de locuitori pentru ambele sexe, comparativ cu 18,3 media europeană.

În 2013, conform Insitutului de Medicină Legală Mina Minovici, în România s-au înregistrat 2.721 de cazuri de suicid. Potrivit specialiştilor, principalele cauze care determină comportamentul suicidar sunt pierderea relaţiilor romantice, problemele financiare, stima de sine scăzută sau neputinţa de a rezolva problemele din relaţiile familiale.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Protest în faţa consulatului din Torino. „Când injustiţia devine lege, revolta devine obligatorie!”

Avellino, grav accident de muncă. Căzut de pe schelă, a pierdut un ochi