in

Şeful Gărzii de Mediu din România: «În 24 de ore am oprit intrarea în țară a 200 TONE de deșeuri»

România se îngroapă în gunoaie, cu fiecare zi. Şi ca şi cum nu ar fi fost suficient, importă şi gunoaiele altora. Şeful Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Berceanu, a anunțat că în 24 de ore au fost oprite la intrarea în ţară aproape 200 de tone de deșeuri.

187 de tone de deşeuri au fost reţinute la punctele de frontieră de la: Giurgiu, Borş, Călăraşi, Nădlac şi la malul mării. Cea mai mare cantitate, de 62 de tone, a fost descoperită la Giurgiu – camioane întregi de aluminiu şi polistiren, care aveau ca destinaţie Bucureştiul. Alte zeci de tone de textile, sticlă, plastic şi cauciuc – au fost oprite la Borş, Călăraşi, Nădlac şi pe litoral.

În unele cazuri, încărcătura era trecută în acte, drept marfă second-hand. Profiturile de pe urma importurilor ilegale de deșeuri sunt uriașe, iar autoritățile reclamă că nu au aparatură și nici oameni suficienți ca să controleze, tot ce intră în țară.

Şeful Gărzii de Mediu spune că are nevoie de mai mulţi oameni pentru controale, iar în vămi ar trebui montate scannere pentru transporturile ilegale, relatează Ştirile Pro TV.

„În momentul în care deschizi uşile containerului, ai câţiva baloţi, frumos ambalaţi, cu produse second hand, vandabile, în spate se ascund zeci de tone de deşeuri care vor merge pe gropi ilegale de deşeuri. Dacă ele sunt aruncate aiurea sau depozitate ilegal, vorbim de 5000 de euro pe camion. Suntem îngrijoraţi că s-ar putea ca această cantitate de deşeuri care intră ilegal în România să fie de câteva ori mai mare decât cantitatea pe care noi o surprindem prin controale”, a spus Octavian Berceanu.

Unele deşeuri pătrund la noi în ţară drept mărfuri second-hand, ca haine sau anvelope, dar în realitate sunt resturi. Afacerile cu importul ilegal de gunoaie sunt foarte bănoase.

De la începutul anului, aproape 3.800 de tone de deşeuri au fost oprite la intrarea în România. Sunt transporturi ilegale prin care se încearcă aducerea de gunoaie din ţări precum Emiratele Arabe Unite, Germania, Grecia ori Norvegia. În acte, apar ca materiale reciclabile, dar în realitate sunt deşeuri – unele periculoase pentru mediu.

„Este de cinci ori mai ieftin să depozitezi în România, când vorbim de nişte mii de tone, sunt sume uriaşe care se învârt în acest cerc de ilegalităţi. Deşeul este, din păcate, în momentul de faţă, o afacere profitabilă pentru europenii care vin în România, pentru România este un dezastru ecologic”, a declarat Andrei Coșuleanu, activist de mediu.

În ţările vestice, neutralizarea deşeurilor costă de câteva ori mai mult decât în România. Legislaţia de la noi spune că pot fi aduse din alte ţări doar deşeuri care pot fi valorificate, deci refolosite sau arse în instalaţii din fabricile de ciment, de pildă.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Autoritățile din Italia permit al doilea rapel cu Moderna și Pfizer, după suspendarea vaccinurilor AstraZeneca și Johnson & Johnson

Caltanissetta, ciobanul român care a ucis doi frați sicilieni cu bolovani, trimis în judecată