in

Și cu banii luați și fără certificat de vaccinare. Cum sunt păcăliți românii care vor să cumpere documentul

Şi fără certificat, şi cu banii luaţi! Poliţiştii au descoperit un nou tip de înşelăciune, căreia îi cad victime persoanele dornice de a obţine certificate verzi de vaccinare anti COVID-19 false, fără a efectua vaccinul. 

„Din cercetări a reieşit că persoane necunoscute creează pe aplicaţiile de comunicare grupuri cu denumiri sugestive, ce conţin cuvinte precum vaccin, COVID, certificat, vaccine passports, vaccine cards, etc. şi postează anunţuri de vânzare de certificate COVID-19”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

Amatorii de astfel de documente falsificate intră în discuţii cu ofertantul prin conversaţii scrise, private şi transmit datele de identificare pentru completarea aşa-zisului certificat, fiindu-le solicitată plata unor sume de bani, de aproximativ 100 de euro, pentru eliberarea unui certificat de vaccinare cu doză unică, scrie Digi24.

Potrivit sursei citate, plata este solicitată în echivalent bitcoin, prin intermediul automatelor de plată sau în euro, prin aplicaţia PayPal, fiind oferite instrucţiuni precise de plată şi codul QR al portofelului electronic sau, după caz, adresa de e-mail a beneficiarului.

Ziua cu cei mai mulţi morţi pe timp de pace. „În spatele fiecărui număr este un OM”

„Pentru a-i convinge pe cumpărători să facă plata, autorul transmite fotografii ale certificatului solicitat, precum şi ale AWB-ului generat electronic de firma de curierat, afirmând că, dacă nu se face plata în scurt timp (30 de minute sau o oră), se renunţă la tranzacţie”, arată IGPR.

După efectuarea plăţii, vânzătorul nu mai transmite nimic şi blochează conversaţiile cu solicitantul.

„Acest tip de înşelăciune este facilitat de anonimatul oferit de aplicaţiile securizate de comunicare şi de plată, precum şi de reticenţa persoanelor înşelate de a sesiza faptele, întrucât acestea sunt de natură penală”, precizează comunicatul citat de Agerpres.

Cercetările sunt continuate în vederea identificării persoanelor implicate şi stabilirii întregii activităţi infracţionale.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
bataie soferi parcare

Treviso, doi șoferi români s-au luat la bătaie într-o parcare, cu bare de metal și cuțite, ambii au ajuns la spital

monument bolzano

Monument al eroilor români din Primul Război Mondial, ridicat la Bolzano