in

Un român a fost răpit de indivizi înarmaţi în Burkina Faso. MAE a activat Celula de Criză

Iulian Gherguţ, un român care lucra în Burkina Faso ca ofiţer de securitate la o societate minieră a miliardarului român Frank Timiş, a fost răpit sâmbătă de un grup de cinci „bărbaţi cu turbane şi arme”, după cum povestesc martorii. Cel puţin două persoane au fost rănite grav în schimbul de focuri, însă Iulian Gherghuţ, care ar avea totodată şi cetăţenie franceză, nu a fost atins de gloanţe, precizează Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la Bucureşti într-un comunicat emis ieri dimineaţă. Cei cinci atacatori erau înarmaţi cu mitraliere Kalaşnikov, de tip AK-47 şi se pare că s-ar fi îndreptat apoi spre granița de nord, spre Mali, o țară care încă se confruntă cu pericolul islamist.

Conducerea minei şi directorii întreprinderii se află în contact permanent cu autorităţile din Burkina Faso, care au detaşat un important contingent militar în zonă, în vederea identificării răpitorilor, mai informează MAE.

Potrivit unor surse citate de site-ul de ştiri info-afrique.com, răpitorii ar fi rebeli tuareg afiliaţi grupării Al-Qaida în Maghrebul Islamic.

Burkina Faso, o ţară săracă, a fost scutită până în prezent de răpiri vizând cetăţeni occidentali, însă astfel de cazuri s-au înregistrat frecvent în Mali şi Niger. Nordul Mali se confruntă cu prezenţa a numeroşi islamişti înarmaţi, rebeli separatişti şi bande criminale.

În trecut, cetăţenii străini răpiţi au fost duşi în zonele deşertice din nordul Mali şi ulterior eliberaţi în schimbul unor răscumpărări. Totuşi, surse din industria mineritului citate de Reuters au declarat că incidentul ar putea fi legat de faptul că compania minieră devenise de curând ţinta protestelor localnicilor nemulţumiţi.

Tensiuni în Burkina Faso

Iulian Gherguţ a fost capturat în timp ce se afla într-o misiune de patrulare, alături de câţiva subalterni, în apropierea minei de mangan din Tambao, situată în provincia Oudalan, la aproximativ 20 de kilometri de graniţa cu Mali. Mina Tambao este deţinută de compania Pan African Minerals, controlată de Frank Timiş. Pan African Minerals este o filială a Timiş Corporation, conglomeratul care i-a adus lui Frank Timiş titlul de cel mai bogat român în topurile de profil în urmă cu câţiva ani.

Frank Timiş este un om de afaceri cu cetăţenie română şi australiană, care locuieşte la Londra şi are investiţii în Africa de Vest, în special în domeniul petrolier şi minerit. Atacul în timpul căruia a fost răpit Gherguţ a fost premeditat şi „perfect organizat”, notează presa locală. Militanţii au avut însă şi un alt scop, pe lângă răpirea unui străin pentru a putea cere recompensă. Teroriştii au atacat şi mina pe care Gherguţ era angajat să o păzească. Mai multe vehicule de transport folosite pentru transportarea minereului exploatat au fost distruse, iar mina a fost incendiată, potrivit portalului de ştiri info-afrique.info, relatează adevarul.ro.

În urmă cu trei săptămâni, Timiş a fost forţat de autorităţile din Burkina Faso să sisteze producţia chiar la această mină din Tambao, pentru a verifica condiţiile în care Pan African Minerals a primit licenţa pentru a exploata resursele de mangan, acest zăcământ fiind considerat unul dintre cele mai importante din lume. Autorităţile burkinabeze au suspendat totdată şi autorizaţia de export acordată Pan African Minerals, care câştigase drepturile de explorare şi exploatare a perimetrului în 2012, însă a obţinut toate aprobările pentru demararea operaţiunilor abia în 2014.

MAE a activat Celula de Criză

MAE de la Bucureşti s-a autosesizat, a activat Celula de Criză şi a transmis instrucţiuni misiunilor diplomatice din zonă, în cazul românului răpit într-un incident din Burkina Faso, a informat, sâmbătă seara, Ministerul de Externe.

”Celula de Criză s-a reunit deja în vederea analizării tuturor informaţiilor şi pentru adoptarea măsurilor specifice. Au fost trimise instrucțiuni către toate misiunile diplomatice din zonă”, instituţiile care fac parte din această structură fiind în contact permanent, a precizat MAE.

Premierul Victor Ponta a scris, sâmbătă seara, pe Twitter, că i-a cerut ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, să monitorizeze situaţia din Burkina Faso. „Am cerut ministrului Aurescu să monitorizeze situaţia şi să transmită informaţiile disponibile către mine şi către preşedintele Klaus Iohannis”.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Solidaritate virtuală, salvare reală: mobilizare pe Facebook în sprijinul unui român fără adăpost

Crimă la ”Luna Rossa” / Aruncat pe scări după o ceartă într-un bar: român ucis lângă Padova