in

Vicepremierul Liviu Dragnea, trimis în judecată în dosarul privind fraudarea referendumului

Liviu Dragnea a fost trimis în judecată în dosarul privind referendumul din 2012, fiind acuzat că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa pentru a obţine o prezenţă de minimum 60 la sută la vot, care să garanteze validarea scrutinului, potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Pesedistul Liviu Dragnea este acuzat de procurorii dna de faptul că şi-a folosit influenţa de lider de partid pentru a frauda referendumul din 29 iulie 2012, organizat pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Potrivit DNA, Liviu Dragnea este urmărit penal pentru săvârşirea a patru infracţiuni: folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite; asociere pentru săvârşirea de infracţiuni; instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de către membrii biroului electoral al secţiei de votare ori de către alte persoane; instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului.

Dragnea mai este învinuit în acest dosar împreună cu alte 70 de persoane, printre care preşedinţi şi membri ai unor secţii de vot din Teleorman, Vrancea şi Gorj şi observatori din partea unor ONG-uri, membri de partid, care l-ar fi ajutat pe liderul PSD.

Dosarul său va fi trimis la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acolo unde sunt judecate dosarele tuturor celor care ocupă sau au ocupat funcţia de ministru, indiferent de situaţia în care se află la momentul trimiterii în judecată.

Trimiterea în judecată a lui Dragnea apare în contextul în care procurorul care a finalizat dosarul, Lucian Papici, a fost schimbat din funcţie de şef al secţiei anti-corupţie din DNA, de către procurorul general al României, Tiberiu Niţu, acelaşi care îl reconfirmase în funcţie, cu o săptămână înainte. Decizia a declanşat scandalul între DNA şi Parchetul General, dar şi probleme în USL, după ce premierul Victor Ponta l-a acuzat pe Papici că este „procuror băsist”. De asemenea, preşedintele Traian Băsescu a ieşit public şi l-a acuzat pe Ponta de atacarea independenţei procurorilor.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Andra şi Măruţă, naşii de cununie ai fiului lui Piedone

Cardinalul Angelo Scola: „Nu se poate ca oricine vine în Italia, chiar și pentru puțin timp, să facă un copil, să-i obțină cetățenia, și apoi să plece”