in

Roma – Forum Economic România-Italia, a XIV-a ediție. ”Redăm încrederea investitorilor români și italieni în economia românească”

Camera de Comerț și Industrie a României în Italia, CCIRO Italia a organizat sâmbătă 28 februarie 2015 la Roma cea de-a XIV ediție a Forumului Economic România-Italia, în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie a României. Evenimentul s-a desfășurat sâmbătă 28 februarie la Roma, în prestigioasa sală ”Michelangelo” a Hotelului Exedra Boscolo, sub sloganul ”Redăm încrederea investitorilor români și italieni în economia românească”.

Moderarea evenimentului a revenit secretarului general, Andrea Amato care în deschidere, după ce a salutat instituțiile și cei aproximativ 100 de participanți, antreprenori, italieni și români a făcut o sumară expunere a activitățiii CCIRO Italia, dar și o excelentă prezentare a temei principale a forumului, și anume schimburilor economice dintre cele două națiuni.

Deschiderea oficială a forumului i-a revenit preşedintelui Eugen Terteleac:

”Prin lucrările acestui eveniment împreună cu co-organizatorii și aici mă refer la Camera de Comerț și Industrie a României, Guvernul României prin Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri dorim să lansăm proiectul ”Redăm încrederea investitorilor români și italieni în economia românească”. Începând de astăzi obiectivul nostru principal este redarea încrederii tuturor celor care doresc să investească în România, abandonând teoria și axându-ne pe practică. Astăzi mai mult ca oricând mediul de afaceri, investitorii români din Italia, investitorii italieni interesați să intre pe piața românească au nevoie de încredere, încredere în instituțiile statului român, în partenerii comerciali, instituții bancare, iar această încredere trebuie garantată de noi cei aici prezenți astăzi: Guvernul României, Camera de Comerț și Industrie a României precum și de toate celelalte structuri care au prevăzut în caietul de sarcini misiunea de a proteja și sprijini investitorii. România este o țară foarte interesantă din punct de vedere investițional, iar noi putem contribui la dezvoltarea ei. În prezent în Italia există aproximativ 46.000 de societăți înființate de cetățeni europeni născuți în România, iar mare parte a repezentanților acestor societăți au încercat măcar o dată să investească în România. Din păcate de cele mai multe ori din cauza unor obstacole ca birocrația, corupția și a altor fenomene negative au fost nevoiți să abandoneze proiectele, revenind în Italia cu pierderi importante în investiții falimentare. Instituțiile italiene, inclusiv cele bancare nu au ajutat cu nimic antreprenorii români din Italia, ba mai mult aceștia au fost tinuți la distanță, mai ales în perioada de criză. Pe viitor noi suntem obligați să găsim soluții de sprijin concret, să redăm încredere tuturor antreprenorilor și investitorilor prin punerea la dispoziție a acestui program care va garanta dezvoltarea în mod special a întreprinderilor mici și mijlocii.

Sistemul cameral românesc, reprezentat la cel mai înalt nivel de către domnul Mihai Daraban, Președinte al Camerei de Comerț Naționale. Acesta a ținut să punctualizeze importanța colaborării dintre CCIRO Italia și sistemul Camerelor de Comerț ale României.

“România reprezintă o oportunitate pentru investitorii români din Italia, precum și pentru cei străini. În continuare vă voi prezenta câteva sectoare de investiție prioritare în România: agricultura, transporturile și sectorul energetic. Un sector de investiții foarte important este reprezentat de sectorul agricol, iar aici mă refer în mod special la prețurile de achiziție a terenurilor agricole, mult inferioare mediei europene. Un alt sector prioritar este reprezentat de transporturi, România aflându-se într-o plină revoluție de creere de infrastructură rutieră, feroviară și navală. Ne interesează să ne concentrăm pe o componentă foarte dezvoltată în Europa de Vest, și anume folosirea apelor interne, cu referire la Dunăre – Coridorul VII pan-european. Un alt proiect important este sectorul energetic, spun asta deoarece România încă mai are producție de gaze la intern. În plus avem așteptări mari de la potențialele resurse din Marea Neagră. Suntem interesați să realizăm interconectorii de gaz între România, Bulgaria și Grecia, pentru că reamintim că navele de tip LNG (Gaz Natural Lichefiat) în prezent nu pot tranzita strâmtoarea Bosfor către Turcia, astfel că soluția unui astfel de terminal în Grecia ar rezolva o mare problemă la nivel european. Aceste lucruri sunt foarte importante în contextul geopolitico strategic în care se află România în prezent pentru a oferi o stabilitate energetică țării noastre în eventuala perspectivă de a renunța la șantajul altor producători de gaze, în special producători asiatici.”

Secretarul general, Andrea Amato a aprofundat condițiile actuale ale sectorului investițional român, precum și noile reforme și oportunitățile puse în aplicare de către cele două guverne, român și italian, în favoarea dezvoltării afacerilor și sprijinirii creării unui mediu favorabil pentru atragerea investitorilor străini, insistând pe domenii ca de exemplu: sectorul agricol, sectorul energetic, sectorul tehnologic.

Secretarul de Stat al Departamentul pentru IMM, Mediul de Afaceri şi Turism, doamna Laura Anca Ionescu a precizat în deschiderea intervenției:

”Îmi exprim deplina satisfacție cu privire la dinamica ascendentă a relațiilor economice bilaterale dintre România și Italia, Italia fiind al doilea partener comercial al României, una dintre cele mai importante piețe de desfacere din Europa, poarta de intrare pe piața europeană”. În continuare doamna Anca Ionescu a prezentat măsurile concrete adoptate de către Guvernul României în vederea îmbunătățirii climatului de afaceri în România cu scopul de a atrage investitorii italieni și investitorii români din Italia spre economia românească, subliniind oportunităţile oferite de sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii din ţara noastră, îndeosebi în acele domenii care sunt complementare celor două economii, cum ar fi: menţinerea cotei unice de impozitare la 16%, neimpozitarea profitului reinvestit, măsură care a intrat în vigoare de la 1 iulie 2014, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale măsură care a intrat în vigoare la 01 octombrie 2014, eliminarea şi comasarea unui număr de 92 de taxe şi tarife parafiscale, modificarea Legii IMM, finalizarea Strategiei Guvernamentale pentru susţinerea IMM-urilor şi îmbunătăţirea mediului de afaceri – ORIZONT 2020, finalizarea unor proiecte de acte normative, precum: legea privind investitorii individuali – business angels, legea privind incubatoarele de afaceri, legea privind Mediatorul de credite pentru IMM. Doamna Anca Ionescu a încheiat precizând: ”Guvernul României își dorește o colaborare intensă cu CCIRO Italia, cu care ministerul nostru are încheiat și un memorandum de înțelegere, ne dorim cât mai multe astfel de acțiuni ca să putem face cunoscute măsurile adoptate pentru îmbunătățirea mediului de afaceri”.

Corneliu Ioan Dinu, vicepreședinte CCIRO Italia a scos în evidență importanța acestui proiect, care prin redarea încrederii oamenilor de afaceri români și italieni contribuie la combaterea efectelor negative ale crizei economice și nu numai.

În cadrul lucrărilor a intervenit și domnul Dan Docan, președinte al Asociației Române pentru Combaterea Contrafacerilor care a evidențiat gravitatea fenomenului contrafacerii mărfurilor nu doar la nivel european, ci la nivel mondial.

Mihai Barbuliceanu a scos în evidență contribuția importantă adusă de comunitatea românilor în Italia la Pib-ul României, dar și problemele cu care se confruntă nu doar investitorii români din străinătate, dar și societatea civilă, asta mai ales din cauza neimplicării Statului Român în sprijinirea acestora.

În cadrul forumului au mai luat cuvântul Călin Matieș – președintele primei Federaţii Naţionale a Producătorilor de Produse Tradiţionale din România, Carlo Capria, Fausto Capalbo– preşedinte Iceps (Istituto per la Cooperazione Economica Internazionale e i Problemi dello Sviluppo). Tot cu ocazia Forumului a fost discutată posibilitatea ca CCIRO Italia și primăria Câmpia Turzii să organizeze unul dintre primele forumuri economice sub egida ”Redăm încrederea investitorilor români și italieni în economia românească”.

În finalul evenimentul toti cei prezenți au avut ocazie de a discuta în detaliu proiectul propus de CCIRO Italia.

Birou de comunicare CCIRO Italia

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Pordenone, muncitor român zdrobit de o tonă de peleţi

O româncă din Canada ar putea face parte din primul echipaj care va coloniza planeta Marte