in

Adio monedelor de 1 și 2 cenți. Detestate de consumatori și foarte scumpe pentru stat, Italia renunță la ele

Refuzate de distribuitoarele automate și de aparatele pentru staționare auto, detestate de consumatori și foarte scumpe pentru stat. Italia vrea să spună adio monedelor de 1 și 2 cenți. Propunerea este acum în Comisia de Buget, printre amendamentele la măsurile financiare, unde se află și propunerea PD de eliminare a monedelor, de la 1 ianuarie 2018.

Alte țări au decis de mai mult timp să renunțe la monedele de 1 și 2 cenți. Finlanda le-a anulat fără măcar să aștepte sosirea primelor monede, optând apoi pentru rotunjirea prețurilor la cât mai aproape de 5 cenți.

Din 2004 nici Olanda nu mai bate monede cu valoare mică. Decizie urmată în 2014 de Belgia și în 2015 de Irlanda.

Toate țări în care monedele mici nu mai sunt acceptate de mai mult timp și unde în general prețurile se rotunjesc.

Monedele de 1 și 2 cenți au îngreunat buzunarele italienilor de la intrarea în Zona Euro: un munte de fier care din 2002 a atins impresionanta cifră de peste șase miliarde de monede emise. Însă greutatea acestor cenți este și economică. Să le produci costă mai mult decât valoarea lor nominală. Costă o enormitate: pentru fiecare monedă de 1 cent, costurile statului «se ridică la 4,5 cenți» în timp ce pentru fiecare monedă de doi cenți, «la 5,2 cenți». Italia ar face o economisire anuală de circa 20 de milioane. O economisire utilă, având în vedere că datoria publică italiană în martie a atins un nou record de 2.260 de miliarde.

Ministerul Economiei va stabili criteriile pentru rotunjirea prețurilor la cei mai apropiați 5 cenți. Operațiune care potrivit unor asociații ale consumatorilor ar putea să păgubească utilizatorii finali.

«Deja la momentul trecerii de la liră la euro – a explicat Codacons – am avut dovada că legile care reglementau rotunjurile au fost încălcate în mod sistematic de comercianți și profesioniști. Nu avem nicio îndoială legată de faptul că eliminarea cenților, chiar în prezența unor reguli privind rotunjirea, vor determina ajustări în sus ale prețurilor și scumpiri sălbatice».

În Belgia, Olanda, Finlanda și Irlanda nu s-a întâmplat: se rotunjește numai calculul final al cumpărăturilor, nu fiecare produs, și numai la plata în numerar.

Propunerea de a le elimina este a deputatului PD Sergio Boccadutri.

«Sunt monede – a declarat Boccadutri la Sole24ore.com – care nu sunt acceptate de aparatele de parcare, de distribuitoarele automate, de taxatoarele autostradale. Consumatorii le primesc ca rest, dar nu le refolosesc. Monede din cupru deseori lăsate acasă în sertare, abandonate în ușile mașinilor sau la casele de marcat ale supermarketurilor pentru a nu îngreuna buzunarele. De fapt, în concluzie, este o producție în pierdere, deoarece costă mai mult decât valorează». Deputatul a citat în susținerea tezelor sale și un studiu al Comisiei Europene pentru a spune că «70% dintre aceste monede nu circulă, și atunci când nu circulă nu amortizează valoarea de producție».

Datele Banca d’Italia semnalează că în primii 15 ani de euro au fost produse 3,526 miliarde de monede de un euro și 2,781 miliarde de doi cenți. Numai anul trecut 259 milioane și respectiv 163 de milioane.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]

Maria Morelli, cântăreață italo-română, un nou single în Italia, difuzare optimă pe posturile locale și internet VIDEO

Dorin Briciu, candidat a doua oară la Sezze: «Acum am mai multe șanse»