in

Agricultorii italieni cer ”carantina activă” pentru muncitori, alarmă dată după închiderea granițelor cu România și Bulgaria

Modelul este Germania, însă carantina activă este folosită și în alte țări europene, iar acum, asociaţiile Confagricoltura și Copagri cer guvernului să adopte acest sistem pentru a garanta recolta din Italia. Alarma a fost dată după decizia ministrului sănătății, Roberto Speranza, de a închide granițele cu Bulgaria și România, scrie La Stampa.

Potrivit Coldiretti, ”peste o sută de mii de lucrători sezonieri agricoli sosesc în fiecare an din România în Italia, număr la care se adaugă peste zece mii de cetățeni bulgari. Mulți din acești lucrători se află deja în Italia, însă suntem îngrijoraţi de faptul că impunerea carantinei va limita sosirile pentru sezonul culesului de vie care, în Italia începe în mod tradițional în luna august și continuă în septembrie și octombrie”.

Acesta este motivul pentru care Massimiliano Giansanti, președintele Confagricoltura ”cere de urgență Comitetului științific și tehnic să își exprime opinia privind protocolul împărtășit de părțile speciale și Guvern la 20 mai.”

Carantina activă prevede ca lucrătorii să-şi poată îndeplini sarcinile fără a pierde 14 zile de activitate, dar cu condiția ca aceștia să fie găzduiți în incinta companiei, să lucreze separat de ceilalți și să nu părăsească compania timp de 14 zile. De asemenea, Franco Verrascina, președintele Copagri, propune măsuri alternative, cum ar fi efectuarea testelor pentru depistarea Covid 19 în termen de 24 de ore de la sosirea lucrătorului, sau în timpul vizitelor efectuate înainte de angajare”.

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Viticultorii italieni, disperaţi din cauza carantinei impusă românilor: «Avem nevoie de 100.000 de oameni pentru recoltare»

femei însărcinate coronavirus

Două femei însărcinate, ucise de coronavirus. Una dintre ele ar fi putut fi salvată. «Un caz halucinant»