in

Angajată ca vânzătoare într-o parfumerie la Roma: „450 de euro pe lună normă întreagă. Am renunțat”

Salarii de mizerie în Italia, apar noi date despre un fenomen foarte difuz și pe care îl cunoaște toată lumea, dar de care nu se vorbește public. Italia, țară industrializată, bogată, unde teoretic salariile ar trebui să fie pe măsura cel puțin a costurilor. Dar când la Roma se oferă salarii de 450 de euro penrtu normă întreagă, ce comentarii se mai pot face? O tânără studentă a vrut să se angajeze part time în timpul studiilor, pentru a-și acoperi o parte din numeroasele cheltuieli. S-a angajat ca asistentă de vânzări într-o parfumerie, dar a renunțat renunță: „450 de euro la normă întreagă, jumătate din ore ilegale”.

Studentă la Roma, a vrut să se angajeze la un supermarket: „500 de euro pentru full time”

Salarii de mizerie în Italia

Catia este o studentă universitară de 25 de ani și era în căutarea unui loc de muncă cu jumătate de normă pentru a-și putea completa studiile de Istoria artei de la Universitatea Sapienza din Roma. Unchiul ei, care locuiește în zona Battistini, o informase că o parfumerie aparținând unui lanț cunoscut din cartier caută un asistent de vânzări. Catia, o iubitoare a lumii frumuseții, deși nu avea experiență anterioară în sector, dar foarte hotărâtă să învețe, a decis să aducă CV-ul în speranța de a economisi niște bani pentru a plăti o parte din studii.

Salariul unei menajere în Italia: O diferență copleșitoare față de România

„Locuiesc în provincia Roma, munca în oraș ar fi fost un sacrificiu pentru mine pentru că aș fi trebuit să fac naveta, dar aș fi fost dispusă, pentru că în orice caz am urmat și cursuri la universitate. Unchii mei care locuiesc în Battistini nu departe de parfumerie, s-au oferit să mă lase să stau cu ei, ca să nu trebuiască să călătoresc și să mă pot dedica mai liniștit studiului și lucrând cu jumătate de normă în caz că m-ar fi angajat”, a povestit ea la Fanpage.it.

„Un loc de muncă cu normă întreagă pentru 450 de euro pe lună”

Salarii de mizerie în Italia – După interviu, câteva zile mai târziu Catia a primit apelul de la magazin, cu vestea că au selectat-o. „Propunerea includea un contract de ucenicie cu fracțiune de normă de 450 de euro pe lună. M-am bucurat să mă gândesc la faptul că lucrând câteva ore pe săptămână, fără să iau prea mult timp de la studii, aș putea economisi niște bani”.

Robert Deleanu, consilier local la Massa: „Românii care vin aici nu se mai întorc în România”

Apoi a venit dezamăgirea: „Mi-au spus, totuși, consideră că nu va fi niciodată un adevărat job part-time, pentru că tot ar fi opt ore pe zi chiar dacă sunt scrise patru pe hârtie – explică Catia – Noi avem nevoie de o acoperire mai largă, dar vă putem acorda acest salariu. Vă rugăm să vă mențineți disponibil ăchiar și de sărbători, pentru că este posibil să avem nevoie de o creștere în weekend și mai ales în perioadele de vacanță precum Paște și Crăciun”.

„Nu las pe nimeni să mă exploateze așa”

Catia nu putea să creadă ce auzea: „Am fost sincer uimită de o asemenea necinste. Am crezut, având în vedere experiențele povestite de unii dintre prietenii mei, că având în vedere solicitarea de ore suplimentare lucrate neprevăzute în contract, m-ar fi plătit „în plic” în plus, dar nici măcar asta nu a fost din partea managerului.

Unul din trei italieni vrea să se reintroducă pedeapsa cu moartea: sunt mulți care o cer și pentru cazuri de furt

Când mi-am dat seama că va trebui să mă mut în alt oraș, să mă îndepărtez de părinți și prieteni, să-mi schimb viața, să fac sacrificii pentru 450 de euro pe lună pentru un loc de muncă cu normă întreagă cu riscul să-mi petrec duminica în magazin, luând și timp prețios si nefiind atentă la studii, mi-am spus: Nu voi permite nimanui sa ma exploateze în felul acesta. Pentru asta i-am mulțumit și am refuzat politicoasă oferta.”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Elev mort la Sanremo: arestarea șoferului român de camion a fost confirmată

Vicenza, antreprenorul „nu vrea să moară cu bani în bancă” și decide să ofere un bonus angajaților pentru a-i ajuta să plătească școala copiilor lor