in

ATENȚIE! Toate mașinile înmatriculate în țările UE vor trebui să fie asigurate permanent

Toate mașinile care sunt înmatriculate în țările UE vor trebui să fie asigurate permanent. Nici un proprietar nu va mai putea evita să plătească o poliță de asigurare doar pentru că mașina sa nu circulă.

O decizie luată la nivel european elimină totodată și posibilitatea suspendării unei polițe RC auto, fenomen foarte frecvent mai ales în marile orașe europene, unde un locuitor se poate deplasa, pe rând, cu mașina, cu motocicleta sau cu tramvaiul sau metroul.

Companiile de asigurări vor trebui să își adapteze tarifele în perioada imediat următoare, iar Statele membre au timp doi ani pentru aplicarea Directivei. Decizia Parlamentului European era așteptată, mai ales după o decizie a Curții Europene de Justiție: https://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?docid=205320&text=&dir=&doclang=RO&part=1&occ=first&mode=DOC&pageIndex=0&cid=2107589

Mașinile care sunt înmatriculate în țările UE

Actul normativ în cauză este Directiva UE 2021 /2118 a Parlamentului European și a Consiliului, din 24 noiembrie 2021 privind asigurarea de răspundere civilă auto și controlul obligației de asigurare a acestei răspunderi.

Organismul european a considerat că trebuie să ia măsuri urgente care să protejeze persoanele care sunt victime ale mașinilor care circulă fără o poliță de asigurare valabilă, deseori și în afara granițelor țării de reședință. Măsura îi privește deopotrivă pe automobiliștii și pe motocicliști.

Milioane de mașini în trafic, fără răspundere civilă

Potrivit statisticilor, în Spania în 2021 au circulat fără o poliță de asigurare valabilă 2.650.000 mașini, adică 8 % din parcul automobilistic. O spun datele încrucișate de la DGT, FIVA  și cele de la companiile de asigurări.

Și în Italia numărul a fost de 2.700.000, în timp ce pentru România cifra e de circa 1.500.000, toate fără o poliță de răspundere civilă față de terți.

 Depistate cu radarul sau când provoacă accidente

Multe dintre aceste mașini sunt în circulație.  Unele sunt depistate cu ajutoarelor radarelor (potrivit DGT se dau circa 130.000 de amenzi în fiecare an, în Spania) sau, mai grav, după ce sunt implicate în accidente de circulație în care de multe ori provoacă daune celorlalți.

Fenomenul s-a accentuat în perioada pandemiei; în confuzia care s-a creat în perioadele de lockdown unii au uitat să plătească polița, însă de multe ori este vorba de o alegere de a nu cheltui.

O alegere pe care un proprietar o poate face “pentru că oricum nu mi s-a întâmplat nimic niciodată” sau pentru că asigurarea RCA este percepută ca o taxă.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 3 In medie: 3.3]
vila lux sardinia

Sardinia, zeci de îngrijitoare, grădinari sau paznici își pierd locurile de muncă, oligarhii ruși își părăsesc vilele de lux

luigi di maio putin animal

Derapajul ministrului italian de Externe: „Putin este mai rău decât un animal”