in

Au cumpărat casă în Italia și viața lor s-a schimbat: ”Vecinii ne privesc acum altfel”

Tudor Pruneanu are 35 de ani este cetăţean român originar din Rep. Moldova iar în prezent locuieşte împreună cu familia, soţia şi doi copii, la Corcolle, o fracţiune a Romei, situată în sudul capitalei italiene.

Deşi munceşte în Italia doar de şapte ani, a reuşit să obţină, cu ajutorul societăţii PS MUTUI, un împrumut de la bancă şi să îşi cumpere propriul apartament. „Sunt în Italia de aproape 7 ani, lucrez la o firmă ce prestează diferite servicii pentru RAI / Televiunea naţională italiană. Nu sunt angajat al RAI, ci a unei firme care colaborează”.

Condiţia esenţială pentru a cumpăra o casă este contractul legal de muncă, care i-a dat lui Tudor şi familiei sale posibilitatea să facă împrumut în bancă şi să cumpere o casă. „La început a fost puţin mai greu, până mi-am găsit un loc de muncă stabil şi cu contract. Apoi totul a devenit mult mai simplu. Am primit totodată şi alocaţie pentru copii şi pentru soţie, ceea ce mi-a majorat venitul. Soţia nu lucrează pentru că avem copiii mici şi cineva trebuie să aibă grijă de ei.”

La fel ca majoritatea celor care au decis să devină proprietari de casă şi familia Pruneanu a preferat să plătească rata pentru o locuinţă a lor şi nu să dea aceiaşi bani chirie. „Decizia de a cumpăra o casă am luat-o în urmă cu un an. Stăteam de cinci ani în chirie şi făcând un calcul am realizat că la o chirie de 500 de euro pe lună, cât plăteam acolo, am aruncat practic pe fereastră 30.000 de euro, în loc să îi strâng pentru mine sau familia mea. 30.000 de euro care s-au dus în buzunarele altuia. Am zis că bani nu reuşim să punem de-o parte, că e greu în ziua de azi cu doi copii şi doar un venit, dar uşor-uşor ne plătim măcar casa noastră.”

Iată şi alte avantaje pe care le-a simţit imediat Tudor Pruneanu: „Suntem proprietari din luna mai, anul trecut şi nu mai trebuie să dau raport nimănui dacă vreau să bat un cui în perete sau dacă am musafiri, aşa cum trebuie să facă mulţi care stau în chirie.” ne-a spus el.

„Schimbarea majoră a fost aceea că vecinii ne privesc altfel, diferit ca atunci când stai în chirie. Ai cumpărat o locuinţă lumea se uită în alt mod la tine: te consideră o persoană care doreşte să se stabilească aici, să se integreze şi să ducă o viaţă liniştită. Suntem acceptaţi altfel, dacă pot să mă exprim aşa.” a completat românul.

Andi Rădiu


 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Și-au cumpărat casă în Italia: ”Nu mai arunc banii pe chirie”

Pavia, apel la solidaritate: un loc de muncă pentru părinţii unei fetiţe de 6 ani, bolnavă de leucemie