Menu
in

Căderea menajerei de pe scară: angajatorul trebuie să demonstreze că a luat toate măsurile de siguranță. Sentința Curții de Casație

Căderea menajerei de pe scară – Un caz juridic recent a ridicat întrebări importante cu privire la răspunderea angajatorului în cazuri de accident de muncă. Curtea de Casație, prin Ordonanța sa 25217/2023, a abordat problema delicată a împărțirii sarcinii probei în materia încălcării normelor privind sănătatea și securitatea în muncă, în contextul unei cereri de despăgubire prezentată de o lucrătoare casnică care a fost rănită în timpul îndeplinirii sarcinilor de serviciu. Hotărârea oferă o analiză detaliată a responsabilităților și obligațiilor atât ale angajatorului, cât și ale angajatului.
>>>Un muncitor român de 25 de ani moare zdrobit de un utilaj în Catania

Căderea menajerei de pe scară – procesul și decizia instanței de fond

Povestea a implicat o menajeră care a fost rănită căzând de pe o scară în timp ce scotea draperiile. Inițial, cererea de despăgubire prezentată de muncitoare a fost respinsă în ambele cazuri. Motivul invocat a fost că lucrătorul ar trebui să dovedească nu numai nerespectarea de către angajator a regulilor de siguranță, ci și existența unei legături de cauzalitate între această nerespectare și prejudiciul suferit.

Concret, s-a subliniat că femeia de serviciu, pentru activitatea ei, a folosit în mod regulat o scară cu acordul angajatorului, care nu era prezent în casă la momentul accidentului. Curtea a constatat că nu există nicio dovadă că ordinul de efectuare a operațiunii a fost dat în fiecare caz și că baremul utilizat este stabil. În plus, prezența unui covor pe scară, care a contribuit la alunecare, nu a putut fi pusă pe seama angajatorului, acesta putând fi luat chiar de lucrătoare.
>>> Franciacorta: Ioan Avarvarei, 37 de ani, ucis de caniculă, a murit în timp ce culegea struguri la 38 de grade

Decizia Curții de Casație

Muncitoarea făcuse recurs la Curtea de Casație, care a luat o poziție radical diferită. Potrivit Casației, odată stabilite faptele cauzei, precum existența raportului de muncă, accidentul și legătura de cauzalitate dintre utilizarea instrumentului de muncă și prejudiciul suferit, răspunderea angajatorului impunea angajatorului obligația de a demonstra că a luat toate măsurile de precauție necesare pentru a evita accidentul. În acest context, Curtea a subliniat că lucrătoarea a suferit accidentul în timpul îndeplinirii sarcinilor sale fără a fi adoptat un comportament anormal.
>>> Italieni prea săraci pentru a-și plăti cheltuielile medicale: 400.000 de familii intră în criză din cauza tratamentelor

Curtea a precizat că răspunderea angajatorului pentru încălcarea reglementărilor de sănătate și securitate în muncă este de natură contractuală. Aceasta pentru că conținutul contractului de muncă este completat de lege prin prevederea care impune obligația de a garanta siguranța lucrătorilor (articolul 1374 din Codul civil). Cu toate acestea, aceasta nu este o răspundere strictă a angajatorului; este necesară prezenţa elementului de vinovăţie. Casația a evidențiat că, în regimul probatoriu al răspunderii contractuale, revine angajatorului să demonstreze că și-a îndeplinit obligația de protecție, în timp ce lucrătorul trebuie să facă dovada atât vătămărilor suferite, cât și a legăturii de cauzalitate dintre evenimentul prejudiciabil și activitatea desfășurată.
>>> Tragedie la locul de muncă în L’Aquila: Un român de 56 de ani și-a pierdut viața în timp ce descărca un camion

Concluzii

Sentința Curții de Casație în acest caz oferă o precizare importantă cu privire la împărțirea sarcinii probei în răspunderea angajatorului în materie de sănătate și securitate în muncă. Deși răspunderea este de natură contractuală, vina angajatorului trebuie dovedită, iar acesta trebuie să demonstreze că a luat toate măsurile necesare pentru a asigura siguranța lucrătorilor. Totodată, lucrătorul este responsabil pentru dovedirea atât a vătămărilor suferite, cât și a legăturii de cauzalitate cu activitatea de muncă. Această hotărâre stabilește un precedent important care va afecta viitoarele vătămări la locul de muncă și litigiile privind răspunderea angajatorilor, scrie Stranieri in Italia.
>>> Româncă de 52 de ani, importantă femeie de afaceri în Italia, a murit pe neașteptate în casa ei din Genova

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version