in

Când se plătește al 14-lea salariu în 2024, cerințele pentru obținerea acestuia și modul în care se calculează

Când se plătește al paisprezecelea salariu în 2024 – Printr-o circulară, INPS a anunțat criteriile de obținere a celui de-al paisprezecelea salariu (quatordicesima) pentru pensionari. „Suma suplimentară” va ajunge până la începutul lunii iulie, direct pe cuponul de plată și fără a fi nevoie să depuneți o cerere. Cerințele sunt: ​​sa ai cel puțin 64 de ani și să ai un venit anual mai mic de 15.500 euro. Al paisprezecelea salariu este recunoscut și pentru lucrătorii din anumite sectoare sau al căror raport de muncă este reglementat de unele contracte colective naționale.

Când se plătește al paisprezecelea salariu în 2024

În data de 25 iunie 2024, INPS a emis o circulara prin care defineste criteriile de obtinere a salariului al paisprezecelea. În iulie, va ajunge „suma suplimentară” pentru pensionarii cu venituri mai mici de două ori plata minimă (15.563,86 euro într-un an). Al paisprezecelea este de fapt o sumă plătită pensionarilor și unor lucrători fără taxe, plătită de obicei până la începutul lunii iulie în fișa de plată sau în fondul de pensii. În timp ce al treisprezecelea salariu este obligatoriu pentru toți angajații, al patrusprezecelea salariu vizează doar unii și este reglementat prin contracte individuale de muncă. Pentru pensionari, însă, este necesar să se țină cont de veniturile acestora, care trebuie să fie sub un anumit prag, și de vârsta lor, care trebuie să fie peste 64 de ani.

Limita de venit pentru a obține beneficiul în acest an se ridică la 16.067,86 euro datorită clauzei de salvgardare pentru cei cu cel puțin 25 de ani de contribuții plătite. Suma preconizată variază de la 336 de euro pentru cei cu între 15 și 18 ani de cotizare și un venit între 1,5 și de două ori plata minimă până la 655 de euro pentru cei cu cel puțin 25 de ani de cotizare și un venit mai mic de 1,5 ori decât pensia minimă. (adică 11.823,90 euro).

Munca în Italia: Vine a treisprezecea plată lunară suplimentară a lunii decembrie. Cum se calculează „tredicesima”

Cine are dreptul la al paisprezecelea salariu în 2024: lista contractelor colective naționale de muncă în cauză

Salariul din a paisprezecea lună nu se plătește tuturor lucrătorilor sau tuturor pensionarilor. În ceea ce privește prima categorie, cei care au locuri de muncă publice sunt în general excluși, chiar dacă angajatorul este în continuare liber să plătească oricum. Prin lege, al paisprezecelea salariu este prevăzut numai pentru angajații din anumite sectoare și din unele contracte colective naționale :

  • Alimentare CCNL
  • Ccnl terțiar, comerț și turism
  • Ccnl curatenie si multiservicii
  • Ccnl chimie
  • Contract colectiv de transport rutier și logistică

În plus, al patrusprezecelea se plătește și angajaților Poste Italiane și lucrătorilor din domeniul securității private. Lucrătorii pe durată determinată și cei cu contracte de ucenicie și cu fracțiune de normă se încadrează și ei în categoria beneficiarilor. Cu toate acestea, sunt excluși stagiarii, colaboratorii coordonați continuu ( co.co.co. ), lucrătorii independenți și lucrătorii casnici, cum ar fi menajere și îngrijitori.

În curând se plătește al 14-lea salariu în Italia. Îngrijitoarele au dreptul la acesta? Cum se calculează

Care sunt cerințele pentru obținerea celei de-a paisprezecea pensii

În iulie 2024, al paisprezecelea salariu va fi plătit pensionarilor care îndeplinesc aceste două cerințe:

  • Să aibă peste 64 de ani
  • Au un venit total mai mic de 15.563,86 euro pe an

În ceea ce privește prima condiție, vârsta se calculează începând cu 30 iunie pentru pensionarii din sectorul public și 31 iulie pentru pensiile din sectorul privat, divertisment și sport. Celor care împlinesc vârsta dincolo de aceste date și până la 31 decembrie, precum și noilor pensionari din acest an, INPS le-a reamintit că bonusul va fi plătit cu rata din decembrie 2024 – cu condiția ca toate celelalte condiții să fie îndeplinite.

Per total, în Italia există aproximativ trei milioane de pensionari care îndeplinesc cerințele. Comunicarea referitoare la cea de-a paisprezecea plată va fi transmisă și de către INPS prin mesaj text, dacă a fost furnizat un număr de telefon valid. În medie, bonusul se ridică la aproximativ 420 de euro, în condițiile în care suma reală, în funcție de condițiile personale, poate varia de la un minim de 336 de euro până la un maxim de 655 de euro în funcție de anii de cotizare care au dat naștere dreptului la pensie.

Cum se calculează al paisprezecelea din 2024

Pentru a calcula valoarea celui de-al 14-lea salariu în 2024 este necesar să se înmulțească suma salariului brut lunar cu numărul de luni lucrate între 1 iulie anul trecut și 30 iunie curent. Rezultatul acestei înmulțiri trebuie apoi împărțit la 12. Al paisprezecelea este impozitat fără deduceri pentru angajați, soți sau membri de familie aflați în întreținere și este supus Irpef. De obicei, netul celui de-al paisprezecelea salariu este puțin mai mic decât salariul obișnuit.

Când sosește al paisprezecelea în iulie 2024: graficul de plată

În timp ce al treisprezecelea se plătește în decembrie, de obicei chiar înainte de Crăciun, plata celui de al paisprezecelea are loc întotdeauna între iunie și iulie (și din acest motiv este numit și „bonus de vară”). Data plății poate varia în funcție de contractul colectiv național, politicile companiei și instituția de securitate socială.

  • Pensionarii vor primi al paisprezecelea salariu între 1 și 3 iulie
  • Unii angajați (sectoarele comerț și turism) până la 1 iulie
  • Angajații din sectorul alimentar până la 31 iulie
Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Româncă de 19 ani dispărută la Roma în drum spre muncă. „A fost găsită în România”

ciao italia

Unul din trei adolescenți italieni dorește să emigreze când va fi mai mare, iată țara preferată