in

Munca în Italia: Vine a treisprezecea plată lunară suplimentară a lunii decembrie. Cum se calculează „tredicesima”

 Știri ItaliaAl treisprezecelea salariu în Italia – Lucrătorii străini angajați în mod regulat au dreptul la tratament egal cu orice muncitor italian și, prin urmare, pentru acest principiu fundamental, au dreptul să primească așa-numitul „al treisprezecelea salariu” (tredicesima), dacă se aplică condițiile.

Al treisprezecelea salariu în Italia

Aceasta este o remunerație suplimentară recunoscută anumitor categorii de angajați și care va fi plătită în general în luna decembrie, în aceeași fișă de salariu ca și salariul obișnuit, sau separat.

Prin urmare, nu este dreptul tuturor lucrătorilor, ci se acordă în funcție de prevederea cuprinsă în contractul unic de muncă la categoria corespunzătoare CCNL.

În cazul în care nu este plătit, salariatul care are dreptul la aceasta o va putea cere de la angajator și, dacă este cazul, acționând legal în termen de trei ani.

Refugiații din Ucraina se plâng de condițiile din Italia: muncă multă, salarii mici, nevoia recomandărilor. ”Vom merge în Germania”

CUM SE CALCULEAZĂ?

Cuantumul celui de-al treisprezecelea este egal cu salariul pe care lucrătorul îl primește în fiecare lună și se acumulează de la data angajării până în luna decembrie, sau până la momentul încetării raportului de muncă.

Fiind acumulată până în decembrie a fiecărui an, suma acumulată în fiecare lună va corespunde cu 1/12 din salariul care se plătește în mod normal lucrătorului (de exemplu: pentru 8 luni de muncă la 1800 € pe lună, va fi 8/12, egal cu 1200 €).

Deci dacă angajatul va lucra un an întreg la o anumită firmă, va acumula a treisprezecea parte, egală cu salariul lunar, în caz contrar va acumula o sumă proporțională cu lunile de muncă.

Aceasta înseamnă că, dacă raportul de muncă încetează, din orice motiv, lucrătorul va avea și dreptul la acea parte din al treisprezecelea salariu, acumulată pentru perioada corespunzătoare de muncă prestată.

Milionarul Flavio Briatore: „N-am văzut sărac să creeze locuri de muncă, și în loc să-ți mulțumească, rup…” – VIDEO

Trebuie plătit, chiar dacă există absențe (justificate) de la muncă

Mai mult, este necesar să se știe că același drept rămâne și în unele cazuri de absență de la serviciu, care sunt deci considerate „justificate”, precum:

  • boală;
  • concediu plătit;
  • concediu de căsătorie;
  • concediu de maternitate;
  • sărbători;
  • festivități;
  • accidente și boli profesionale;
  • șomaj tehnic sau contract de solidaritate.

În alte cazuri (concediu fără plată, grevă, concediu pentru creșterea copilului facultativ, concediu medical pentru copil, muncă anuală efectivă mai mică de 15 zile într-o lună, absențe nejustificate) al treisprezecelea va suferi o scădere corespunzătoare perioadei de absență.

Articol realizat pentru „Stranieri in Italia” de Federica Merlo , avocat

Italia nu mai e în topul preferințelor românilor pentru munca în străinătate, e abia pe locul 10

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 5]
ambulanza moare in somn

Italia, femeie de 48 de ani, moare în somn deși era aparent sănătoasă și fără nicio boală cronică, familiei nu-i vine să creadă

concurs organiozat de ce

Concurs organizat de Comisia Europeană câștigat de Italia, o româncă a făcut parte din echipă