in

Carantină pentru români și bulgari, fermierii italieni sunt în alertă: „Avem nevoie de 100.000 de sezonieri”

Carantina impusă celor care sosesc din România și Bulgaria îi îngrijorează pe cultivatorii italieni, care așteaptă 100.000 de sezonieri.

Vineri, Ministrul sănătății, Roberto Speranza, a semnat o ordonanță prin care se impune carantina pentru cetățenii care au stat în România și Bulgaria în ultimele 14 zile.Perioada de recoltare începe în curând, iar această decizie poate avea repercusiuni importante, spun agricultorii italieni.

„Vor lipsi 100.000 de lucrători sezonieri din țările estice”, este alarma lansată de asociația cultivatorilor italieni, Coldiretti, la câteva ore după semnarea noii ordonanțe.

“De obicei – subliniază Coldiretti într-o notă – aceiași oameni vin în fiecare an pentru muncă sezonieră și apoi se întorc în țara lor. Între aceștia și companile italiene s-a creat o relație de încreder.

Mulți dintre acești lucrători sunt deja în Italia, dar apare îngrijorarea că restricția de carantină va limita sosirile pentru recolta care începe în mod tradițional în Italia în august».

Românii sunt esențiali în agricultura italiană. Să ne amintim că în perioada de blocare, mai mulți antreprenori din sectorul vinicol au adus forță de muncă din România cu zboruri speciale.

Acum fermierii se gândesc să amenajeze spații pentru carantină și să se pregătească pentru a susține costuri suplimentare.

Ordonanța semnată de Roberto Speranza, documentul oficial: până când stau românii în carantină la intrarea în Italia

Alexandru Rafila: „România are de 10 ori mai multe cazuri decât Italia, raportat la populaţie”