in

Coronavirusul i-a „ars” complet plămânii, italian de 18 ani salvat printr-un transplant pulmonar bilateral la Milano

Un tânăr de 18 ani din Milano, grav afectat de Coronavirus, după ce a petrecut mai mult de două luni la reanimare a fost salvat de medici cu un transplant pulmonar bilateral – primul caz din Europa – efectuat pe 18 mai la Policlinico din Milano.

Virusul i-a „ars” cele două organe, făcându-l incapabili să respire în câteva zile, scrie Corriere della Sera.

Coșmarul a început pe 2 martie, cu febră ridicată. Cazul este foarte rar, având în vedere că virusul în marea majoritate la adolescenți provoacă doar simptome ușoare. În schimb, el, în vârstă de 18 ani, sănătos, înalt, fără boli preexistente, a ajuns în 4 zile în condiții foarte grave în terapie intensivă la spitalul San Raffaele, în noua unitate de terapie intensivă înființată pentru a face față valului a pacienților cu Covid. Două zile mai târziu, a fost intubat.

Încă de la început, familia a fost informată de către profesioniștii din domeniul sănătății că „doar un miracol” ar fi putut să-l salveze pe tânărul de 18 ani.

Pe 23 martie, având în vedere noua agravare a stării sale, medicii Unității de Terapie Intensivă de Chirurgie Cardiacă din Irccs l-au conectat, în comă farmacologică, la mașina de salvare Ecmo. Plămânii, însă, au fost compromiși iremediabil. La jumătatea lunii aprilie, prima rază de speranță: într-o confruntare cu experții în chirurgie toracică și transplanturi pulmonare ale Policlinicii, sub conducerea profesorului Mario Nosotti, s-a decis să se încerce calea transplantului. Medicii erau conștienți că până acum această cale nu a fost încercată decât în ​​China, unde a început răspândirea Covid-19. „A fost un salt în gol”, spun ei.

Astfel, a început să funcționeze mașina Centrului Național de Transplant: după evaluarea pozitivă, băiatul a fost plasat pe lista națională de așteptare urgentă la 30 aprilie.

În urmă cu două săptămâni, a apărut un donator, un decedat la locul de muncă. Plămânii au fost transportați la Milano.

Intervenția a fost complexă și din cauza daunelor grave cauzate de coronavirus: „Plămânii păreau din lemn, extrem de grei și cuunele zone complet distruse. O deteriorare răspândită a alveolelor pulmonare, acum incapabilă să-și îndeplinească funcția, cu note de fibroză septală extinsă a fost confirmată în urma examenului microscopic „. Operația s-a încheiat perfect, iar după aproximativ 12 ore, circulația extracorporală a fost deconectată: „Un lucru deloc obișnuit, mai ales având în vedere că pacientul a fost conectat la Ecmo timp de două luni”.

Acum băiatul este conștient, colaborează, urmează fizioterapia și este scos treptat de la respirator. Acum va trebui să se supună unei reabilitări îndelungate, nu atât pentru infecția cu coronavirus (din care și-a revenit acum), ci pentru cele 58 de zile pe care le-a petrecut blocat în pat, intubat și asistat de mașini.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]

Românii din Italia care se întorc în țară NU SCAPĂ DE IZOLARE la domiciliu nici după 1 iunie

să se întoarcă în străinătate

Românii care au revenit în țară vor să se întoarcă în străinătate: «Aici nu am ce să fac. Nu am găsit de lucru, am trei copii de crescut»