in

Criză politică în Italia. Premierul Conte: ”Dacă nu va exista o asumare clară a responsabilităţilor, voi preda mandatul meu preşedintelui Republicii”

Vicepremierul italian Matteo Salvini, liderul Lega (extremă dreapta), a declarat marţi că următoarele patru săptămâni vor fi decisive în ce priveşte supravieţuirea guvernului din care face parte. ”Vom vedea până la sfârşitul lui iunie”, a declarat Salvini, într-un interviu pentru cotidianul Corriere della Sera.

Guvernul populist italian a fost zguduit de dispute permanente între cei doi parteneri de coaliţie, Liga şi Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem). Deşi se aştepta ca disputele să se atenueze după alegerile pentru Parlamentul European, ele s-au amplificat, o situaţie care l-a determinat pe prim-ministrul Giuseppe Conte să ameninţe că va demisiona.

”Dacă nu va exista o asumare clară a responsabilităţilor aşa cum am cerut (…) îi voi preda mandatul meu preşedintelui Republicii”, a declarat premierul Conte luni.

Matteo Salvini este văzut ca figura dominantă în guvern după scorul record, 34%, obţinut de formaţiunea sa în alegerile pentru Parlamentul European, şi despre care liderul Ligii spune că i-a oferit un mandat puternic pentru a-şi promova agenda. ”În ce mă priveşte, nu m-am gândit niciodată să dărâm guvernul, nici înainte, nici după alegerile europene. Dar insist: ceea ce contează sunt acţiunile”, a declarat el marţi.

Salvini vrea mai multă autonomie pentru regiunile din nordul Italiei controlate de formaţiunea sa, reduceri masive de taxe – sfidând regulile bugetare europene – şi măsuri mai aspre împotriva imigraţiei.

De partea cealaltă, M5S are rezerve faţă de unele puncte de pe agenda lui Salvini, însă liderul său, Luigi Di Maio, a propus un summit al coaliţiei pentru aplanarea divergenţelor.

Italia, singura țară din UE în recesiune. Premierul Giuseppe Conte refuză să corecteze bugetul

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Scenă șocantă la Canicatti, român prins când arunca resturile unei pisicuțe: ”Am vrut s-o mănânc!”

Ladispoli, tânăr român de 25 de ani, accident mortal cu scuterul, părinţii băiatului nu îşi pot explica tragedia