in

Drumul spre Europa, în lucru

Pentru noi, moldovenii din străinătate, aderarea Moldovei la Uniunea Europeană și implicita modernizare a economiei noastre sună dulce ca un cântec. Pentru că asta ar însemna pentru foarte mulți din noi posibilitatea de a ne întoarce acasă și a avea un trai decent în propria noastră țară. Înseamnă a abandona umilele activități din Occident și a ne întoarce la vechile noastre meserii sau oricum, a câștiga un nivel de demnitate socială superior. Iată de ce criza de guvern ne-a speriat atât de tare.

Mirosea a alegeri anticipate, a restaurație comunistă și matrimoniu cu Eurasia lui Putin. Mirosea a înstrăinare de propriul nostru pământ, pentru alți ani lungi. Din fericire, criza a luat sfârșit cu bine, a fost ales un nou premier, am răsuflat ușurați. Acest nou premier, fostul ministru de externe Iurie Leancă, s-a întors recent de la Bruxelles cu niște rezultate atât de bune, încât ne face să binecuvântăm anterioara criză. Într-un timp scurt, premierul nostru s-a întâlnit cu ministrul afacerilor externe al Lituaniei, Linas Linkevicius, cu comisarul european pentru extindere și politică de vecinătate Stefan Fule, cu președintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, cu președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, cu comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malstrom, cu comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș, cu Helga Schmid, adjunctul înaltului reprezentant pentru politica externă și politica de securitate al UE, Catherine Aston, cu ministrul afacerilor externe al Belgiei, Didier Reynders, cu co-președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, Monica Macovei, dar și cu secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen și alți oficiali.

Aceste întâlniri, precum și faptul că Iurie Leancă s-a întors acasă cu 90 de milioane de euro, destinate pentru reforma din sistemul justiției și implementarea acordurilor bilaterale, ne dau certitudinea că Uniunea Europeană ne susține și că acordurile de asociere și de liber schimb de la Vilnius vor fi semnate. Aceeași certitudine ar trebui să ne-o ofere și informația despre îngerii păzitori ai Uniunii Europene care planează în mod protector, dar nu chiar pe gratis, de asupra funcționarilor moldoveni – despre care am citit în Adevărul.md. E vorba despre consilierii europeni de pe lângă membrii guvernului nostru.

Ei nu apar la televizor și nici nu iau decizii pentru mai-marii noștri, dar sfaturile lor cântăresc greu. Vin în fiecare zi în birourile lor de la Chișinău și gândesc soluții pentru viitorul Republicii Moldova. Nu au un panaceu ce ne-ar putea rezolva problemele, dar știu cum trebuie să arate o țară pregătită de aderare. Experții internaționali de nivel înalt sunt angajați de UE în cadrul Misiunii de Consiliere în Politici Publice pentru Moldova, la solicitarea Guvernului.

Ei acordă asistență în elaborarea, implementarea și monitorizarea politicilor necesare pentru apropierea de UE. În prezent avem 15 consilieri străini repartizați la ministerele Economiei, Justiției, Interne, Agriculturii, Transporturilor, Educației, Mediului, la Serviciul Vamal, Procuratura Generală, Biroul Migrație, Fisc, CNA, Oficiul primului-ministru (în domeniul energiei și comunicării). Remunerarea experților poate varia între 400 și 500 de euro pe zi. Bugetul total al proiectului este de 6,6 milioane de euro, finanțat de UE, co-finanțat și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Moldova. Reporterița care semnează materialul, Virginia Dumitraș, conversând cu unii din acești experți, obține informații interesante.

De exemplu, Andrea Lorenzo Capussela din Italia, consilierul ministrului Economiei Valeriu Lazăr, spune că produsele agricole moldovenești ar putea face concurență celor din supermarketurile din Vest. „Și noi avem agricultură în Italia, dar nu am gustat piersici atât de bune ca-n Moldova. Aproape toate produsele pe care le găsesc la piață sunt foarte bune. Aveți un mare potențial de dezvoltare”, ne laudă specialistul. De doi ani de când este în Moldova știe toate lacunele sistemului economic. „Aveți nevoie de reforme structurale. Până în ’91, agricultura Moldovei a fost organizată pe o scară largă, aveați ferme mari, cooperative deținute de stat. După Independență, aceste ferme au fost împărțite în bucăți mici. E nevoie de consolidarea pământurilor sau de o coordonare între proprietari. Nu poți avea un sistem agricol eficient cu drumuri proaste, birocrație și fără canale de irigare”, sugerează expertul din Peninsulă, care adaugă că acestea sunt și motivele din cauza cărora Moldova importă din UE mărfuri de două ori mai mult decât exportă.

Iar Dragoș Mihael Ciuparu din România, consilier al ministrului Educației Maia Sandu, afirmă: „Dintre țările din Europa Moldova are cea mai mare investiție publică în Educație, alocând peste 8% din PIB. România alocă 3,4%. În același timp, foarte mulți bani se cheltuiesc ineficient.” Majoritatea experților scot în evidență faptul că, pe drumuri așa de proaste cum le are, Moldova nu va ajunge departe. Am mers pe drumurile Moldovei. Sunt proaste, într-adevăr, dar nu toate. Unele sunt chiar foarte bune. Se fac, mai ales în zona capitalei, mari lucrări de asfaltare. Drumul Orhei-Rezina, care mă interesează ceva mai mult, e făcut pe jumătate. Pe-o jumătate zbori, pe alta, de-abia te târâi. Nu demult, ministrul de interne Dorin Recean a vrut să zboare pe jumătatea a doua. Și s-a răsturnat cu tot cu mastodonticul jeep, în apropierea satului Trifești. Cazul a avut în Moldova o puternică rezonanță. Mă bucur. Poate că vor demara lucrările pentru jumătatea a doua a drumului.

Victor Druță

Patru noutăți, văzute de Victor Druță

Un război care nu se mai termină

Grecisme moldovenești

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Băieţi români pentru poftele preoţilor din Vatican, un nou scandal de pedofilie

Nu mă pricep, dar vorbesc