in

În Italia, 2 milioane de familii în sărăcie absolută: bogăția în mâinile câtorva persoane

Italia milioane familii sărăcie absolută

În Italia, 2 milioane de familii în sărăcie absolută: bogăția în mâinile câtorva persoane. Alarmă pentru Italia în raportul Oxfam: „Super-bogații cu averi de peste 5 milioane de dolari (0,134% dintre italieni) dețineau, la sfârșitul anului 2021, o avere echivalentă cu cea a celor mai săraci 60% dintre italieni”, scrie corriere.it.

Din ce în ce mai bogați: puțini. Și din ce în ce mai mulți săraci: mulți. Inegalitatea nu cunoaște crize” este rezumatul raportului Oxfam – o organizație angajată în lupta împotriva inegalității – prezentat la Forumul Economic Mondial care a început astăzi la Davos, în Elveția, și va continua până vineri pe tema „Cooperarea într-o lume fragmentată”.

Citiți și: Italia, prelungirea primei pentru benzină: bonus de 200 de euro pentru fiecare angajat

În Italia, 2 milioane de familii în sărăcie absolută

Inegalități în întreaga lume. Dar și în Italia, unde „super-bogații cu active de peste 5 milioane de dolari (0,134% dintre italieni) dețineau, la sfârșitul anului 2021, o avere echivalentă cu cea deținută de cei mai săraci 60% dintre italieni”. Pe ansamblu, în Italia, „două milioane de familii trăiesc în sărăcie absolută”. O cifră îngrijorătoare, însoțită de o puternică „inegalitate a veniturilor nete, care plasează Italia printre ultimele țări din UE”.

Bilanțurile generale ale celor cinci continente prezentate la summitul de la Davos – unde sunt programate peste 450 de paneluri cu 2 700 de participanți din 130 de țări, inclusiv 52 de șefi de stat sau de guvern – reprezintă un semnal de alarmă clar.

O cifră mai presus de toate: „Până în 2020, cei mai bogați 1%”, se arată în raportul Oxfam, „vor fi acaparat aproape de două ori mai mult din creșterea bogăției nete globale decât restul de 99% din populația lumii. O foarfecă care se lărgește: „Averile miliardarilor cresc cu 2,7 miliarde de dolari pe zi, în timp ce cel puțin 1,7 miliarde de muncitori trăiesc în țări în care inflația depășește creșterea medie a salariilor”.

Italia trebuie să se confrunte cu un decalaj din ce în ce mai mare

Cauzele? La început, pandemia, apoi criza energetică, creșterea prețurilor, o inflație care nu a mai fost atât de mare de 35 de ani încoace. Iar previziunile indică o înrăutățire a situației în ceea ce privește inegalitatea.

„Între 2020 și 2021, concentrarea bogăției în Italia a crescut: ponderea deținută de cei mai bogați 10% dintre italieni (de șase ori mai mare decât cea deținută de cea mai săracă jumătate a populației) a crescut cu 1,3 puncte procentuale în ritm anual, pe fondul unei stabilități substanțiale a cotei celor mai săraci 20% și a unei scăderi a cotelor de avere ale celorlalte decile ale populației. Averea în mâinile celor mai bogați 5% dintre italieni (deținători a 41,7% din avuția națională netă) la sfârșitul anului 2021 era mai mare decât cea deținută de cei mai săraci 80% dintre compatrioții noștri (31,4%)”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Bătrâna cade peste o româncă

Roma, o bătrână s-a aruncat de la balcon și a căzut peste o româncă: ambele în stare gravă la spital

Mama și fiica nasc împreună

Napoli, mama și fiica nasc împreună: declarațiile lor