in

Începe cearta pentru putere în Italia. Di Maio: «Noi facem guvernul». Salvini: «Ba noi»

Începe complicatul proces postelectoral în Itaia, după ce nicio formațiune nu a obținut majoritatea. Pentru a guverna, este nevoie de alianțe. Cine cu cine? Și mai ales cine va fi candidatul premier?

Mișcarea 5 Stele (M5S) este primul partid, cu peste 32% din voturi, dar coaliția de centru-dreapta are 37%. Cine va merge la președintele Sergio Mattarella pentru a propune un candidat la funcția de premier?

Luigi Di Maio, liderul M5S, este sigur că partidul său trebuie să guverneze. «Avem responsabilitatea de a da un guvern Italiei. Suntem o forţă politică ce reprezintă ţara întreagă, ceea ce nu pot spune despre alte formaţiuni, şi aceasta ne propulsează inevitabil la guvernarea ţării», a declarat Di Maio, în cadrul unei conferinţe de presă la Roma.

M5S şi-a triplat numărul de parlamentari, fiind votată de 11 milioane de alegători. ”Există regiuni întregi unde am obţinut peste 50 %, zone în care am obţinut 75 % din voturi”, a afirmat Di Maio.

Același lucru îl revendică și Matteo Salvini, devenit lider al coaliției de centru-dreapta, după ce coaliția a obținut 37% și partidul său, Lega, a obținut cel mai bun scor în interiorul coaliției, 18%. Conform înțelegerii între formațiunile din coaliția de centru dreapta, candidatul premier îl dă partidul care obține cele mai multe voturi în interiorul coaliției.

Matteo Salvini, care s-a declarat mândru că este „populist”, a anunțat deja că are „dreptul şi datoria” să revendice conducerea guvernului, declarându-se împotriva oricărui acord cu Mişcarea 5 Stele. Imediat după primele rezultate, mai mulți comentatori politici au avansat ideea unui guvern format din forțele „anti-sistem”, M5s și Lega, eventual cu Fratelli d’Italia.

Salvini sperie Europa cu ideile sale despre euro: «Este o monedă greșită. Sistemul monedei unice este destinat să se încheie», a spus Salvini, anunțând că va cere renegocierea unor tratate europene.

Singurii care nu revendică formarea guvernului sunt reprezentanții PD, care au obținut un scor umilitor de 19%.

Nu se pune nici problema formării unei „Mari Coaliții” ca în Germania, între PD și Forza Italia. Împreună nu au numerele necesare pentru a o majoritate.

Primul test politic va avea loc în 23 martie, când se reunește noul patlament și se aleg șefii Camerelor. Apoi Mattarella va începe consultările pentru formarea noului guvern.

Sorin Cehan


Corina Constantinescu, singurul român candidat la Parlamentul italian: «Vom cere dreptul constituțional de a ne exprima în propria limbă în Italia»

Corina Constantinescu, singurul român candidat la Parlamentul italian: «Vom cere dreptul constituțional de a ne exprima în propria limbă în Italia»

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Vești bune pentru românii care pleacă din Italia: «400.000 de locuri noi de muncă în Germania»

Votul italienilor din străinătate, suspiciuni de fraude electorale în Germania și Canada