in

Corina Constantinescu, singurul român candidat la Parlamentul italian: «Vom cere dreptul constituțional de a ne exprima în propria limbă în Italia»

Corina Constantinescu, dublă cetățenie, română și italiană, rezidentă la Civitavecchia, candidează la alegerile din 4 martie din Italia alături de mișcarea „Lista del Popolo” fondată de faimosul Antonio Ingroia, fost magistrat antimafia, în prezent avocat. Pe prima poziție în circumscripția Lazio 2, Corina Constantinescu, interpret și ghid turistic, este singurul cetățean român candidat la Parlamentul italian la aceste alegeri.

Este originară din București și și-a început activitatea profesională de traducător chiar în primii ani după Revoluție, la Parlamentul României. În același timp colabora cu diverse firme italiene, atunci cei care vorbeau italiana erau foarte rari și foarte căutați. A colaborat cu Ambasada Italiei, ICE, cu firma FIAT, care avea o reprezentanță în România încă din 1962. În 1997 s-a căsătorit cu un italian, fost coleg de la Fiat, iar în 1999 s-a născut fetița lor. Soțul ei a fost transferat în Italia, apoi s-a transferat și ea pentru a-și urma soțul. „Practic m-am stabilit definitiv în Italia în clipa în care fata mea avea 3 ani și jumătate și a trebuit să o înscriu la grădiniță. Acesta a fost motivul pentr care am venit aici.»

În Italia și-a continuat profesia de traducător, a început colaborarea cu Tribunalul din Civitavecchia, apoi și cu alte instituții, apoi a urmat un curs pentru a deveni ghid de turism, actualmente una din principalele sale activități. Între 2005 și 2012 s-a ocupat de un autosalon al firmei Ford la Civitavecchia, mai întâi ca responsabilă de vânzări, apoi ca responsabilă a filialei.

«În paralel cu activitatea profesională, am dus o activitate de promovare a valorilor naționale românești. Contactul cu Italia îl am din 1994. Chiar dacă m-am stabilit ulterior, oricum în această zonă veneam din acel an, și atunci erau foarte puțini români. Am început cu acestă promovare pentru că erau ani dificili, în care imigrația română în Italia a devenit din ce în ce mai susținută și nu întodeauna a fost binevăzută. Instinctul a fost de a contracara imaginea pe care și-o creaseră italienii despre români și am luptat mereu pentru a evidenția că noi suntem o națiune cu o valoare deosebită.

M-am ocupat mereu și de sprijinirea integrării românilor. Dupa atîția ani de activitate, toți cei care ne ocupam de integrarea românilor ne-am cunoscut, iar recent am participat la fondarea Federației organizatiilor românești din Italia (FORI). Am fos aleasă ca responsabil al departamentului politic al acestei federații.»

Sunteți candidată la Roma, cap de listă, cu partidul fondat de Antonio Ingroia. Care este istoria acestei candidaturi?

«Ideea de a candida pe listele partidului –  care de fapt nu este un partid, este o mișcare fondată de Antonio Ingroia, este o alianță civică, nu prea ne place nouă cuvântul partid – pleacă încă de la fondarea mișcării, la care am participat. Lista del Popolo nu are o culoare politică, nu este de stânga sau de dreapta.

Îl cunoșteam de mult pe dl. avocat Antoni Ingroia, cu care colaborez foarte strâns într-o serie de cazuri legate inclusiv de România, iar el a luat contact în acești ani în care am colaborat cu problematicile comunității românești și a fost întotdeauna alături de mine, m-a susținut de multe ori.

Cand s-a format mișcarea și s-a decis participarea la alegeri, dl. Antonio Ingroia a văzut în mine un reprezentant de valoare, nu numai pentru comunitatea românească, pentru că eu sunt și cetățean italian. A văzut în mine un dublu reprezentant și m-a convins să candidez. Eu mi-am dat seama că poate fi o ocazie deosebită pentru comunitatea din Italia. Este un prim pas, eu sunt cumva un pionier, îmi face plăcere că particip la aceste alegeri, din câte am înțeles sunt și singurul cetățean român care participă la aceste alegeri parlamentare și cu atât mai mult mă simt responsabilă de acest pas.»

Ce prevede programul mișcării pentru străini?

«Pentru străini, programul electoral al acestei mișcări prevede ce este la baza Constituției italiene. Denumirea completă a listei este „Lista del Popolo per la Costituzione”. Sunt multe puncte în Constituția italiană care se referă la drepturile străinilor în Italia, dar care știm că, din nefericiere, nu sunt respectate. Un prim punct ar fi acela de a acorda minorităților din Italia dreptul de a se exprima în propria limbă, inclusiv de a studia în propria limbă.

Stim că nu în toate școlile are loc exercitarea acestui drept. Nu oriunde beneficiem de mediatori clturali, de foarte multe ori ni se refuză acest drept. Am asistat la interogatorii la care nu erau disponibili interpreți traducători, și totuși s-a procedat la interogarea cercetatului, fără a i se respecta acest drept. Un alt drept foarte important care nu este respectat îl reprezintă prezumția de nevinovăție. De câte ori nu am asistat în Italia la campanii împotriva românilor care erau suspectați de anumite delicte, fără să fi existat probe ale acestei vinovății… Nu o dată, știm foarte bine, am asisistat la astfel de cazuri.

Referitor la necesitățile imigrantilor, în programul nostru se vorbește de într-ajutorarea națiunilor cu dificultăți din care provin majoritatea imigranților. Într-ajutorarea la ei acasă, pe teritoriile lor, cu un control adecvat al acestor fonduri de ajutorare.

În ceea ce privește programul electoral, sunt foarte multe puncte care ne ajuta foarte mult pe noi, comunitatea românească. Micii întreprinzători, posibilitatea de a diminua taxele, de la 46 % cât este nivelul azi, la 26%. Prin certificate de credit, printr-un sistem care îi poate ajuta pe foarte mulți români care au micile lor activități. Mai ales în construcții sunt foarte mulți cei care suportă greutăți destul de mari, unde taxele sunt foarte ridicate, astfel veniturile lor fiind diminuate. Sunt foarte multe puncte care ne sunt folositoare și nouă.

De asemenea, crearea unor locuri de muncă în plus pentru toată lumea. Ceea ce are loc în realitatea cotidiană italiană se reflectă foarte mult în situația românilor de aici.»

Sunt mulți români cu drept de vot în Lazio, cum veți încerca să îi convingeți să vă voteze?

«Eu nu vrau să conving pe nimeni de nimic, n-am făcut primisiuni ca alte partide, am prezetat programul electoral, ceea ce ne impunem și dorim să facem. Atâta timp cât programul electoral este din cele mai bune, datoria mea este aceea de a deschide ochii românilor asupra faptului că în clipa în care ai un reprezentant care poate să exprime punctul tău de vedere, tu comunitate românească, în țara în care ești considerat minoritar, este de importanță fundamentală. E drept că sunt alte instituții care susțin aceste puncte de vedere. Dar în Parlament nu am avut niciun reprezentant. Cine a încercat anterior, știm foarte bine că politica italiană s-a folosit foarte mult de comunitatea română, puneau câte un român pe lista candidaților la Camera deputaților, dar pe poziții care erau departe de avea posibilitatea să fie votați și ulterior să  devină deputați sau senatori, pe când actuala mea poziție, și Atonio Ingriooa a ținut la acest lucru, este aceea de cap de listă, la Senat într-un colegiu detul de important, care acoperă Rieti, Viterbo, Civitavecchia și Cervetteri, vorbim de colegiul Lazio 2. Sunt cap de listă la plurinominal, dar și la uninominal. Aceasta presupune o înaltă posibilitate ca eu să ajung în Senatul Italiei.

Românii trebuie să înțeleagă că este momentul să rămânem uniți. Suntem în anul centenarului Unirii, să ne amintim că uniunea ne face puternici. Dacă ei vor înțelege acest lucru, lăsând la o parte orgolii personale și mici mizerii care știm că în comunitatea românească în Italia au tot avut loc de-a lungul anilor, este bine ca măcar o dată să ne aducem aminte că e nevoie să fim uniți, să le arătăm celorlalți că suntem o comunitate demnă de luat în seamă, că avem o coloană vertebrală, să ne exercităm acest drept, de a vota, de a ne exprima, dacă vrem să fim și noi luați în considerație atunci când vor fi luate decizii la cel mai înalt nivel.»

Sunteți interesată de politica din România? Ce preferințe aveți?

«Bineînțeles că mă intereseaza politica românească. Eu am făcut parte din Mișcarea ecologistă din România, care ulterior a fost asimilată de Partidul ecologist român. Politica m-a interesat dintotdeauna. Ulterior am simpatizat cu Partidul Național Liberal. Orientarea mea a fost mereu de centru dreapta. În prezent îi susțin pe ambii președinți liberali, și pe domnu Orban, si pe domnul Călin Popescu Tăriceanu, cu care mă cunosc de ani de zile și ne înțelegem, nu numai datorită faptului că ne-am născut în aceeasi zi, pe 14 ianuarie, dar împărtășim aceeași orientare politică.»

Ce credeți că ar trebui să se schimbe în România pentru ca românii să nu mai emigreze?

«Răspunsul este destul de complex. Totul se leaga de situația cu care se confruntă românii al ei acasă. Stim că atunci când are loc un val migratoriu, motivele țin de faptul că în țara de proveniență situația este disperată. Românii, știm,foarte bine, mulți pleacă la muncă, dar fără intenția de a rămâne în străinătate. Își construiesc în țară case, investesc acești bani câștigați afară. În PIB-ul României un aport foarte mare îl au românii care investesc veniturile obținute în străinătate. Românii nu s-ar duce în străinătate dacă în România s-ar crea condițiile care să le permită un trai mai bun. »

Sorin Cehan

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Carsoli, gelozia a omorât-o: a dat-o cu capul de pereți până a ucis-o, nemultumit că i-a raspuns la telefon unui alt bărbat

I-a dat foc cu ”diavolina”! Alte două mașini ale românilor incendiate în Italia. Cinci cazuri de la începutul lui 2018