Menu
in

Invazia crabilor albaștri, alertă maximă în Italia. „Au început să atace și oamenii”

Invazie de crabi albaștri în Italia. După ce a devastat Delta fluviului Po, teribilul crustaceu ucigaș a ajuns și în Lazio. Lacul Sabaudia este în pericol de moarte. De fapt, o colonie enormă de crabi albaștri s-a format în Lacul Di Paola și devastează ecosistemul corpului de apă. Și acum riscul este și pentru persoane: crabii atacă oamenii, provocând lacerații și răni ale pielii.
>>> Un bar din Italia oferă cafea la 70 de cenți: „Dacă vii cu ceașca, lingurița și zahărul de acasă”

Invazie de crabi albaștri în Italia

Foarte puternic, vorace, rezistent și violent: acestea sunt caracteristicile groaznicului crab ucigaș, capabil să omoare pești cu greutatea de până la 10 kg. Crabul albastru, originar de pe coastele Atlanticului, poate trăi la până la 35 de metri adâncime pe funduri nisipoase sau noroioase, se poate adapta la lagune și estuare.

Numele său științific este Callinectes sapidus, fiind comestibil și mai ales foarte gustos: recunoscut după ghearele albastre, este unul dintre prădătorii care atacă cel mai mult biodiversitatea. În America de Nord, pe coastele Atlanticului, acest crab are o piață importantă și prețul său este apropiat de cel al homarilor. Până acum s-a răspândit rapid și în Italia și pentru că se reproduce foarte repede.
>>> „Prea scumpe”: Guvernul Meloni limitează prețurile biletelor de avion. Ryanair: „Italia ca URSS”

Zaia: „urgență națională”

„După ce am solicitat starea de calamitate la 24 iulie anul curent, la 8 august am scris Guvernului pentru a declara starea de urgență națională”. Așa a afirmat președintele Veneto Luca Zaia cu privire la proliferarea dăunătoare a așa-numitului crab albastru.

Proliferarea sa rapidă și masivă pune în pericol mai multe specii indigene ale mărilor italiene – precum scoicile  – cu pagube imense nu numai  pescuitului , ci și ecosistemului și biodiversitatea. În așa măsură încât guvernul a decis să intervină cu o reglementare ad-hoc în Decretul omnibus  al Consiliului de Miniștri, de autorizare a unei plăți de 2,9 milioane de euro în favoarea consorțiilor și companiilor de acvacultură care se ocupă de capturarea și eliminarea acestor crabi.
>>> Italia, tinerii de azi vor trebui să muncească până la 74 de ani pentru o pensie de 1.000 euro pe lună

Sos pentru lac

O situație cu adevărat îngrijorătoare se trăiește chiar în Sabaudia, în Lacul Di Paola. Corpul de apă al lagunei Sabaudia găzduiește o producție bogată de piscicultură cu midii și stridii și găzduiește sporturile de canotaj și navigație. Din 1888 este deținută de familia Scalfati. Aici crabii albaștri invadează fiecare centimetru, mâncând tot: de la pește la stridii, trecând prin plancton, iar acum riscă să fie periculoase și pentru canoiști. „Biologii marini analizează fenomenul – explică Anna Scalfati, proprietara lacului – și au decretat alerta roșie. Sute de crabi s-au instalat pe fund, iar femelele continuă să depună mii de ouă.

Pescuitul interzis

Deși singura soluție este pescuitul masiv de crab albastru, Serviciul Silvic a amendat recent unii pescari cu sancțiuni foarte grele care începuseră să pescuiască pentru a revânde exemplarele restaurantelor: „În Emilia Romagna și în laguna venețiană – continuă Anna Scalfati – au înțeles problema și încurajează și pescuitul, aici suntem încă la cote retrograde care riscă să ucidă lacul și coastele noastre”. Și din nou: „Ar fi suficient să organizăm pescuitul intensiv. Fac un apel la Ministerul Mediului pentru că nu putem continua așa. Printre altele, crabul, având în vedere forța incredibilă pe care o are are in priza sa, poate deveni un risc real si pentru oameni si in special pentru copii, scrie affaritaliani.it.
>>> „Adio, numerar!” Trei mii de localități și 4 milioane de italieni nu mai au acces la cash

Restaurante de vânătoare de crabi

Între timp, în restaurantele cu pește, curiozitatea crabului albastru declanșează o adevărată piață neagră cântărind aur, deoarece clienții solicită din ce în ce mai mult specialitatea crabului ucigaș care este printre cele mai delicioase din lume.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version